Pinds private ulandshjælp

EN MASSIV kritik den senere tid af filippinske au pair-piger har fået en god skydeskive. I udviklingsminister Søren Pind. At han af alle! –  en mand, der skal hjælpe ulandene, ikke udnytte deres fattige borgere som billig arbejdskraft –  har en af Danmarks mange filippinske au pair-piger, vækker forargelse.

Pinds sædvane tro svarede han igen med en provokation: Au pair er verdens bedste nødhjælp.

NU VISER det sig, at ministeren har rod i ansættelsesforholdet, fordi han er ved at blive skilt. Det er for ringe for en mand i hans position. Men det er altså svært at hidse sig helt op over hans fejltagelser. Bl.a. følger pigen ikke børnene, når de er hos deres mor. Der begår Pind den forbrydelse, at han giver pigen fri i de uger.

TAKKET VÆRE Søren Pind har hele debatten om au pair-pigerne fået mere kant i stedet for automat-reaktionen: At det er noget moralsk forkasteligt. Lønnen er lav –  ca. 3000 kr. i lommepenge plus kost, logi, og hvad man ellers har brug for af småfornødenheder. Indregner man kost og logi, svarer det til, at de får en timeløn på 50 kr. Men den er skattefri. En dansk rengøringshjælp skal have 116 kr. i timen –  før skat.

I POLITIKEN fortæller en filippinsk au pair-pige, at hun foreløbig har sendt penge nok hjem til at få bygget et hus. Nu samler hun sammen til at få bygget en café og blive selvstændig. Det lyder som et drømmescenarie fra den danske model med mikrolån til kvinder i ulandene. Her har de bare selv tjent dem. Au pair-tanken om kulturel udveksling osv. bliver godt nok kun til nærstudiet af danske familiers levevis. Til gengæld batter de godt to milliarder kr., pigerne årligt sender hjem til familien fra deres arbejde i Danmark.

PÅSTANDEN om ulandshjælp er altså ikke helt skudt i låget. Og der går ikke en krone til spilde. Kan pigerne ikke komme til Danmark, er alternativet ofte Saudi-Arabien. Så måske skulle de forargede pudse de globale briller en ekstra gang. Men pigerne skal naturligvis ikke udnyttes, ligesom danskere i ufaglærte møgjob heller ikke skal det.