Elefanternes store dag

FORMELT sorterer vi i dag de kvinder og mænd, som skal sidde i 98 byråd og fem regionalråd – og vist afgør lokale sager og personer stemmernes placering i en række tilfælde.

Men generelt er det ikke de små dyrs dag. Det er elefanterne, der tramper. Det er de store partier, som slås om magten

I REGIONSVALGENE gælder det udpræget. Næsten ingen vælgere kender det vanvittige antal mennesker, som tragter efter at sidde i regionsrådene og bestemme – næsten ingenting. Derfor bliver krydsene i den del af valget mest sat på partier. Eller slet ikke sat. Blanke regionsstemmer er et glimrende signal til Christiansborg om at afskaffe disse skindøde omsvøbsorganer inden næste lokalvalg.

S OG V fik ved 2005-valget henholdsvis 45 og 35 borgmesterposter. En prognose mandag gav dem tilsammen 90 af de 98 borgmesterposter med størst gevinst til S. Partiets ordfører, Henrik Sass Larsen, udlagde det straks som folks mistillid til, at V og K kan føre Danmark gennem den økonomiske krise. Undskyld, men der er da ingen dansker over ni år, som tror, at Sass vil være bedre til noget som helst med økonomi!

SAGEN ER derimod, at SF’s fremgang på landsplan vil sætte sine spor. Selv om SF kun er en mellemstor elefant, kan dens nye kræfter puffe en del socialdemokrater i borgmesterstolen. Herunder ser fem af de ti konservative borgmestre ud til at være i farezonen.

HELLE THORNING-SCHMIDT har gjort sejr i de fire største byer til kriteriet for succes. Den burde ikke være vanskeligt at opnå. Kun i Odense er der jævnbyrdighed mellem den konservative borgmester Jan Boye og sossen Anker Boye. Hverken i København, Århus eller Aalborg stiller de borgerlige med kandidater, der for alvor kan udfordre S.

TIL GENGÆLD har S-SF-EL dummet sig i en række større byer ved at indskibe sig i de lokale LO-afdelingers krav om en ensrettet politik. En helt igennem udansk fremgangsmåde, som vælgerne har taget afstand fra. Men de, der har solgt deres sjæle til resterne af fagbevægelsen, er sluppet alt for billigt fra det.

UANSET ALT detterod bør du bruge din stemme i dag. I hvert fald den kommunale. Demokrati er et privilegium, der bedst bevares ved at blive brugt.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere