Demokratisk fornyelse

UD OVER at udrydde talibanske krigere er danske, amerikanske, britiske og andre landes styrker i Afghanistan for at fremme indførelse af demokrati. Indholdet af denne styreform har mange afghanere kun en vag fornemmelse af. Men Afghanistan fornyede i sandhed det demokratiske begreb i går.

I FØRSTE runde af præsidentvalget vandt den regerende Hamid Karzai med den sjove hat med 54 pct. af stemmerne. En fjerdedel af dem var imidlertid falske, og valget skulle gå om. Men i anden runde trak modkandidaten Abdullah Abdullah sig i protest mod, at den korrupte valgkommission ikke var skiftet ud. Abdullah forudså ny svindel, hvilket han formentlig gjorde ret i.SOM FORUDSET i Ekstra Bladet i går aflyste valgkommissionen derefter anden valgrunde. Det ville unægtelig bære komikkens skær at bede folk om at stemme på én præsidentkandidat. Karzai slipper på sin side for at blive til grin ved måske kun at opnå 40 af stemmerne i sådan et farcevalg.PRÆSIDENTEN er altså nu kåret af sine egne valgstyre-svindlere. Dermed har Afghanistan opfundet en helt ny form for vælgerfrit demokrati! I stedet for at komme i fængsel for forbrydelser imod forfatningen kan Karzais gennemkorrupte administration fortsætte med at berige sig ved at score personlige formuer fra den støtte til både militær, politi og opbygning af civilsamfundet, som FN og vestlige lande yder.MEN UDGØR denne parodi på demokrati en sådan værdi, at præsident Barack Obama vil sende yderligere 45.000 tropper ind i det hærgede ørkenland?

Svaret er formentlig ja. Antagelig risikerer han endnu flere amerikanske liv, fordi alternativet vil være at pakke sammen og tage hjem. Hvilket vil blive noteret i historien som USA’s største nederlag siden Vietnam.HELDIGVIS er det ikke på tale at udsætte flere danskere for livsfare i det afghanske skydetelt, end vi allerede har sendt af sted.

Missionen virker håbløs. Risikoen enorm. Og målet –  at forsvare en farce af et demokrati –  kalder ikke på begejstring.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere