Mundlam minister

BIRTHE RØNN HORNBECH (V) er på blot et år som integrationsminister vokset voldsomt i betydning. Efter nogle måneder var hun en lidt irriterende sten i statsminister Anders Fogh Rasmussens sko. I dag er hun en dundrende hovedpine for ham.

Og samtidig har hun udviklet sig til at være et særskilt demokratisk problem.

ET PINAGTIGT lavpunkt blev nået i går, da ministeren i et frygtelig langt og tåkrummende indslag på TV2 News besvarede samtlige spørgsmål med tavshed og et smil.

Birthe Rønne Hornbechs aparte opførsel fik Ritzaus Bureau til at sammenligne hende med den lige så smilende og lige så tavse Mona Lisa.

En sammenligning, som dog er mere underholdende end præcis.

Vi skal her undlade at opremse de mange ting, der adskiller de to.

NÅR ANDERS FOGH, Birthe Rønn Hornbechs chef, fortæller pressen, at han har givet hende en skideballe, og når han bedyrer, at ’hun nu bakker helt op om sin egen beslutning’ om at udvise en tuneser, så bør interesserede spørgsmål fra pressen ikke komme bag på integrationsministeren.

De er uundgåelige. Spurgte medierne ikke, ville de med rette kunne anklages for at forsømme deres pligt over for læsere og seere.

INTEGRATIONSMINISTERENS særprægede adfærd er imidlertid ikke kun et problem for Anders Fogh.

Spørgsmålene, som har bragt Birthe Rønn Hornbech i en tilstand, hvor hun mister evnen til at kommunikere, er vigtige. De handler om vores behandling af mennesker, der er på tålt ophold, hvordan vi beskytter os mod fjender af demokratiet og dansk lovgivnings forhold til internationale konventioner.

Birthe Rønn Hornbechs bizarre opførsel suger opmærksomhed væk fra sagen. Det bør statsministeren gøre noget ved.