Skattemirakel nærmer sig

EFTER SYV års skattestop – men også reformpause på feltet – foregår der omsider nogle usædvanlige ryk i det politiske landskab, som giver håb om, at forandringer er mulige.

Først var det Socialistisk Folkeparti, som uventet gik ind for at nedsætte indkomstskatterne med 15 milliarder kr. Partiet kræver vægten lagt på de nederste indkomstgrupper men er indstillet på også at nedsætte den konfiskation på 63 pct., der i 2008 sker af indtægter over 335.800 kr!

SIDEN I GÅR er også LO indstillet på at hæve grænsen for topskat og mellemskat med 50.000 kr. Herefter har Socialdemokraterne valgt samme holdning. De vil ikke tages i at slæbe mere på fødderne end LO og den voksende konkurrent SF.

LO's holdningsændring betyder, at den millionstore organisation nu kræver, at 400.000 lønmodtagere skal slippe for at betale topskat. Det har heller aldrig været meningen. Men fastholdelsen af skattegrænserne i syv år har betydet, at en masse håndværkere og kontorfolk er nået op i dette felt, hvor der er tale om en socialistisk konfiskation af arbejdsindtægter, hvilket lammer lysten til at arbejde ekstra.

LO ØNSKER samtidig en fordobling af beskæftigelsesfradraget fra 4,25 til 8,5 pct. Yderst fornuftigt, fordi det vil belønne folk i arbejde frem for mennesker, der lever af overførselsindkomster eller andre arbejdsfrie indtægter.

POLITISK er det interessant, at Socialdemokraterne bliver overhalet indenom som skattereformister af først SF, dernæst LO. Det virker, som om Helle Thorning-Schmidt ikke havde set denne udvikling komme – og igen har hun ingen glæde af sine døve og blinde spejdere. Men S vælger altså skyndsomt at hoppe på reform-vognen, inden nølet bliver alt for iøjnespringende for vælgerne.

ENDNU MERE spændende er det, at Dansk Folkepartis spidser for første gang i flere år er på nippet til at blive efterladt i ørkenen som stædige kameler, mens regeringen forhandler skatteforlig med Folketingets venstre side, som hidtil ikke har villet hjælpe til med noget som helst konstruktivt. Det ser ud, som om den ellers kvikke Kristian Thulesen Dahl har mistet overblikket.

Nu har vi til gode at se det ske, men regeringen har som udgangspunkt opnået en helt ny bevægelsesfrihed.

OPTIMISTER øjner således et lille skattemirakel i horisonten. Rent sagligt burde det ikke være kompliceret at finde finansiering via afgifter på energi og miljø samt nedsatte erhvervstilskud. Resultatet afhænger alene af viljen til forlig.