Annonce:
Annonce:

Anders grøn i masken

Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER
DYBEST SET er de politiske partier – fra SF til de konservative – enige om, at tiden er inde til en skattereform. Men de er generte ved at indrømme det. Taktik går forud for saglighed.

Omkvædet er ellers godt nok. Ned med skat på dét, vi vil have mere af: kvalificeret arbejde. Op med skat på det, vi vil have mindre af: forurening. Sådan formulerede Anders Fogh det på Venstres landsmøde i weekenden. Det sjove er, at Villy Søvndal mener det samme.

FLYTNINGEN af skattetrykket fra indkomst til miljø byder på to problemer: Den herskende socialdemokratiske tænkemåde tillader ikke, at ’de rige’ får drabelige nedsættelser af indkomstskatten. Alle skal have noget ud af det. Den samme solidaritetsfølelse forbyder, at folk med lave indtægter bliver knaldet hårdt via miljøafgifter.

NU LIGGER det sådan, at en tredje vanskelighed muligvis vil vise sig at være endnu større. Nemlig ulysten hos oppositionen til at give regeringen den sejr, det vil være at slippe igennem med en skattereform, der sænker den socialistiske beslaglæggelse af 63 pct. af lønindtægter over 335.800 kr. Inklusive afgifter kommer marginalskatten i Danmark faktisk op på 71 pct.! Det ville medføre optøjer i mere frihedselskende lande.

MAN KAN med rette smile ad statsministerens miljørigtige omvendelse. Men nu er fyren omsider i en moden alder blevet grøn i masken. Så lad os dog udnytte det til nogle fornuftige reformer, som gavner folket – i stedet for at tænke i partitaktiske småsejre.

DET ER IKKE umuligt at flytte skattetyngden fra indkomst til miljø. Den sociale balance kan opretholdes ved at indføre en bundgrænse for miljøafgifter, som fritager et lavt forbrug af vand, varme, benzin, gas og el. Præcis som der i dag er en bundgrænse for indkomstskat. Til gengæld kan man roligt lade folk med benzinslugende biler, store huse, flere boliger, mange elapparater og sløsede vaner betale klækkeligt for deres overforbrug af energi.

DET NYE SYSTEM skal suppleres med lave registreringsafgifter på biler, der kører langt på literen – eller på el. Og så kan politikerne roligt sløjfe en række erhvervstilskud, hvilket vil bidrage til, at lønskatten kan nedsættes, uden at de offentlige kasser tømmes.

DER ER så megen fornuft i hele denne omlægningstanke, at den burde være gennemført for længst. Derfor skal det nok vise sig, at manøvren bliver uhyre vanskelig at gennemføre.
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: