Stop farcen, Fogh

null

NÅR STATSMINISTEREN i dag i Herning siger farvel og tak for denne gang til de delegerede på Venstres landsmøde, kan han ikke bare sætte sig ned og puste ud.

I bilen på vej hjem bør han overveje, hvad han skal gøre ved sit største problem.

Han kan løse det med et snuptag, og det bør han gøre, inden det vokser ham over hovedet.

Han kan bogstaveligt talt skære bylden væk. Det vil lette trykket i det lange løb, men det vil også gøre ondt i øjeblikket på statsministeren.

Problemet hedder Birthe Rønn Hornbech, og fra dag til dag bliver det et større og større mysterium, hvad Anders Fogh Rasmussen i sin tid så i hende, da han udnævnte hende til integrationsminister.

Hun var kendt som en åbenhjertig, bramfri og liberalt funderet politiker, der var mere drevet af ideologisk overbevisning end af kolde kalkuler og hensyn til fokusgrupper og spindoktorer.

DERFOR VAR RØNN Hornbech en ganske populær politiker. Ikke mindst fordi hun flere gange talte Venstre-toppen og regeringen midt imod, var hun agtet i brede dele af det politiske spektrum.

Men en farverig politiker gør ingen god minister. Det har integrationsministeren bevist fra sin første dag, og hen over sommeren og efteråret er hendes pinlige indsats blevet til en veritabel farce.

Ministeriets manglende lyst til at orientere offentlighed såvel som direkte berørte asylansøgere om muligheden for at søge asyl i Danmark via EU-reglerne blev således en klar demonstration af Rønn Hornbechs mangler som politiker.

Det er muligvis en god idé for en ideologisk politiker at se stort på detaljer og enkeltdele af virkeligheden, hvis det ikke passer ind i dennes kram.

Men den går bare ikke for en minister.

DET ER BILLEDET af en selvgod og missionerende minister, vi ser i Birthe Rønn Hornbech. En minister med stor ulyst til at efterleve de mest simple spilleregler for demokratisk virksomhed. Og vel er det irriterende, at EU-reglerne kommer på tværs af den danske politik, som den støttes af et flertal i såvel befolkning som parlament.

Men svaret er ikke at skjule informationerne. Det har Birthe Rønn Hornbech ikke forstået. Og derfor er hun et problem for Anders Fogh Rasmussens regering.

ET PROBLEM, han bør fjerne snarest. Ministeren er blevet en belastning, både internt i regeringen og i offentligheden.