Skamløs grådighed

HINSIDESAL FORNUFT. Helt blottet for kontakt med virkeligheden. Skingrende sindssygt. I himmelråbende grad skamløst.

Ord er fattige, når man skal forsøge at beskrive, hvad der foregår i erhvervslivets højere cirkler. Som eksempelvis i Nordens største finanskoncern, Nordea AB.

THORLEIF KRARUP,tidligere koncernchef i Nordea, vil i alt få udbetalt 111 millioner kroner i pension, hvis han bliver 85 år. 111 millioner kroner for ikke at lave noget, altså.

Det er jo ikke, som om han ikke fik løn, dengang han arbejdede.

Tallet er ubegribeligt stort, men der er mere:

CHRISTIAN CLAUSEN,som er den nuværende koncernchef for Nordea, kan se frem til at få absurde 85 millioner kroner i pension. Det afslører den svenske netavis aftonbladet.se.

Og til overflod vil Nordeas bestyrelsesformand, Hans Dalborg, få omkring 90 millioner kroner i pension. Hans Dalborg, der i bestyrelsen har forhandlet direktørernes pensionsordninger igennem, men åbenbart undervejs også har haft tid til at være lidt god ved sig selv.

DE TRE GENIER har tilsammen raget rundt regnet 300 millioner kroner til sig.

Nordea forsvarer sig med, at det er prisen for at få de bedste i branchen.

Prisen betales af Nordeas kunder og aktionærer. Siden årsskiftet er Nordeas aktiers værdi på den danske børs blevet rundt regnet halveret. Aktionærerne har altså mistet omkring halvdelen af de penge, de har skudt ind i foretagendet.

DE MENINGSLØSE lønninger, bonusser og pensioner i erhvervslivets top er et sygdomstegn, som kun bliver tydeliggjort af finanskrisen.

Mens værdierne fosser ud af firmaerne, forgylder cheferne sig selv. Hvor længe skal vi se på det?