Fyr ministeren

null

Fyr ministeren

OMBUDSMAND Hans Gammeltoft Hansen udsendte i går en foreløbig redegørelse om myndighedernes vejledning om familiesammenføring efter EU-reglerne. En redegørelse, der er særdeles barsk i sin kritik af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Sagt kort viser redegørelsen, at danske statsborgere, som ønsker at få eksempelvis deres ægtefælle eller barn til Danmark, har fået misvisende, forkerte eller mangelfulde oplysninger om deres rettigheder.

Man behøver ikke være jurist for at se, at det er helt galt.

OMBUDSMANDEN rutter af princip ikke med stærke udtryk. Han bruger formuleringer som ’det har ikke været godt nok’, informationer har været ’utilstrækkelige og over for borgerne fremstået som vildledende’ og ’i strid med god forvaltningsskik og meget beklageligt’.

I et konkret tilfælde svinger han sig op til at skrive, at integrationsministeren har opført sig ’kritisabelt’.

MULIGVIS lyder det ikke så voldsomt, men da ombudsmanden i 1993 i tamilsagen brugte formuleringen ’ overordentlig kritisabel’, kom en justitsminister for en rigsretssag, og en regering røg i svinget.

Også denne gang handler det om menneskeskæbner. Når integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har handlet kritisabelt og hendes ministerium i strid med god forvaltningsskik, så er der mennesker, som har betalt en høj pris. Deres tilværelse kan være påvirket for altid af ministerens svigt.

BIRTHE RØNN HORNBECH har nu brugt et år på at føre et uigendriveligt bevis på, at hun ikke er egnet til at være minister. I en verden med konsekvens var hun blevet sat fra bestillingen for længst.

Anders Fogh Rasmussen (V) viger tilbage fra en fyring, fordi den vil være et tegn på, at han ikke er ufejlbarlig. Skønt hans øjeblikkelige handlingslammelse kun gør situationen værre.

Hvor længe endnu?