Foghs dilemma

ANDERS FOGH er under pres. Op til Venstres landsmøde i weekenden kræver flere af partiets tillidsfolk et klart svar på, om han er kandidat til en toppost i udlandet eller ej.

De mener nemlig, at de langvarige spekulationer om statsministerens internationale ambitioner skader både Venstre og regeringen.

PIA KJÆRSGAARD har tidligere forsøgt sig på samme boldgade. Over flere omgange opfordrede hun Venstre-høvdingen til utvetydigt at meddele, at han også er sit partis statsministerkandidat efter næste valg. Hertil svarede Anders Fogh kort, at han ingen planer har om at forlade dansk politik.

SANDHEDEN er, at det vil være livsfarligt for statsministeren at melde rent ud.

DER ER ingen tvivl om, at Anders Fogh gerne ser sin karriere kronet med en topstilling i EU - helst præsidentjobbet - eller generalsekretær-tjansen i Nato. Men hvis han offentligt lufter sin interesse, er han en færdig mand på Christiansborg. Ingen er så forhenværende som en politiker på vej ud.

SAMTIDIG er det usikkert, om statsministeren overhovedet kommer i betragtning til de høje internationale poster, når de skal fordeles. Mange EU-lande anser fortsat Danmark som et fodslæbende medlem, selv om Anders Fogh fik mange roser for sin håndtering af de nye EU-landes optagelsesforhandlinger.

HVAD NATO angår, er situationen lige så broget. Ingen aner, hvordan Obama-administrationen vil forholde sig til en placering af Anders Fogh som alliancens øverste leder. Foghs forblændelse af Bush og følgagtighed i forbindelse med Irak-krigen gavner næppe hans chancer hos den nye præsident.

MANGE VIL fortsætte med at presse statsministeren, men for sin egen skyld er han tvunget til at holde kæft.