Rigtige venner skilles

85 PROCENT af danskerne hilser valget af Barack Obama velkomment. Det gør statsminister Anders Fogh Rasmussen også. Siger han.

Vi tror ham bare ikke. Vi tror, statsministeren hellere havde set McCain afløse Bush i Det Hvide Hus. Fordi McCain langt hen ad vejen har støttet den krigsliderlige linje, som Bush-regeringen trak op lige fra starten, og som Anders Fogh gav ivrigt medløb.

DANMARKS statsminister har igennem alle årene stået last og brast med sin amerikanske ven, George W. Bush. Fogh har forsvaret selv hans mest vanvittige dispositioner. Forblændet i en grad, så det vakte pinlig opmærksomhed i Europa. Der blev cementeret et venskab, som banede vejen for vores deltagelse i Irak-krigen og for vore soldaters livsfarlige placering i Afghanistan-krigen.

MANGE danskere tvivlede på Bush-regeringens forsikringer om, at irakerne havde adgang til masseødelæggelsesvåben. Men ikke Anders Fogh, hvis stærke anbefalinger skabte det folketingsflertal, som sendte Danmark i krig.

DET SKORTEDE ikke på taknemmelighed fra Bush. Aldrig har en dansk statsminister så mange gange været på visit i Washington. For slet ikke at tale om besøgene - med hustru - på ranchen i Crawford, Texas, og præsidentens landsted, Camp David.

Anders Fogh kvitterede på det varmeste, da Bush var på officielt besøg i Danmark. Billedoptagelserne fra dengang viser to statsmænd - ofte fnisende med armene om hinandens skuldre og rygge. Rigtige venner.

20. JANUAR tages Barack Obama i ed som USA’s førstemand og den frie verdens leder. Exit Bush - denne generations værste præsident.

Vores statsminister vil selvfølgelig forsøge at skabe et tillidsfuldt forhold til Obama. Det lykkes forhåbentlig på et niveau, der denne gang er renset for løgne, omklamringer og svulstige erklæringer.