Goodbye Mr. Ambassador

GEORGE W. BUSH FORSVINDER snart. Og tak for det. Det samme gør hans skolekammerat James P. Cain, der er USA-ambassadør i Danmark - udpeget som en personlig vennetjeneste. Også tak.

CAINS VÆSENTLIGSTE INDSATS har været, at vi ikke har hørt meget til ham. Han snakker helst om sport. Cain vil også gerne sælge amerikanske kampfly - og så har han amatøragtigt forsøgt at give ministre og medier politiske råd. Hans viden om Danmark er sølle. Tag bare dagens udtalelse om, hvorfor danskerne følger valget i USA: ’Der er et unikt bånd mellem Danmark og Amerika. For det første har vi et fælles engagement i Irak, hvor Danmark spiller en stor rolle, og for det andet husker danskerne besættelsen og amerikanernes betydning for befrielsen,’ siger han.

DET FØRSTE er pinligt. Danmark er for længst ude af Irak - måske husker ambassadøren, det sidste billede fra Irak af en dansk forsvarsminister, der gemte sig under et bord, fordi granaterne regnede ned ...

For det andet var det som bekendt englændere og russere, der befriede Danmark i 1945. USA’s bidrag blev især synligt efter Pearl Harbor i 1941. Pinligt og selvsmagende, at ambassadøren ikke har den vigtige pointe med.

Og sådan er der så meget med James P. Cain.

TRODS DE ’UNIKKE BÅND’ har de fleste ambassadører udmærket sig ved at være politiske ignoranter, stenrige erhvervsfolk, hvis væsentligste kvalifikation var, at de havde stukket dollar i den vindende præsidents kampagne. Som tak fik de en ambassadørtitel i Danmark, der senere kunne bruges på visitkortet: ’Mr. Ambassador’.

NÅR OBAMA HAR VUNDET, ryger Cain ud af vagten. Ingen vil savne ham. Men hvor ville det klæde USA, hvis næste præsident i stedet for ordgyllen, valgte at behandle Danmark seriøst ved at sende en ambassadør, vi kunne have et professionelt forhold til - i stedet for præsidentens bovlamme skødehund.