Hvid stolthed

DET VAR EN KLOG beslutning, ledelsen i den talmæssigt overskuelige gruppe White Pride tog, da de for nylig inviterede Ekstra Bladet indenfor.

I går kunne avisens læsere ved selvsyn konstatere, at ikke alle fodboldtilskuere her i landet er vidende, nysgerrige og diskussionslystne.

White Pride - en forening med anslået knap 50 medlemmer - er en samling intolerante, racistiske og voldelige fodboldfans, der hylder princippet om racerenhed.

DET VIRKER MÅSKE ikke som en bande, der er specielt klog. Man kan da også sagtens tvivle på, om medlemmerne havde gennemskuet beslutningen om at åbne dørene for avisens journalister på forhånd.

Beskrivelserne fra hovedkvarteret har således en umiskendelig duft af pral og hul selvtillid over sig.

Men selv de skal naturligvis have mulighed for at komme til orde.

I egen forståelse har de et ønske om at blive forstået, for det kan være svært nok at se rationalet bag en forening, der kalder kvinder for ’kneppedyr’, og som vil have ’sorte sendt hjem til deres egne lande’.

DET VIL FORHÅBENTLIG ikke møde nogen særlig forståelse i den danske offentlighed at læse beretningerne fra Århus.

Det er også vigtigt at slå fast, at White Pride udgør et minimalt mindretal - men dog via deres ageren både til fodboldkampe og i det århusianske natteliv et meget synligt og problematisk sådant.

Den automatiske reaktion på disse beskrivelser ville være: De skal ties ihjel!

Men netop ved at få utøjet frem i lyset og ved at strække den danske tradition for ytringsfrihed meget langt bliver uhyrlighederne til at få øje på.

DET TJENER POLITI og sikkerhedsfolk omkring fodboldklubben AGF til ære, at de i dette efterår har formået at inddæmme og slukke for urolighederne omkring White Pride-grupperingerne på Århus Stadion.

Det er sket gennem udstrakt brug af overvågning på stadion. Men problemet er til gengæld flyttet ud i nattelivet eller til AGF’s udekampe.

Og det sætter sagen i relief og åbner for diskussionen, hvor meget overvågning man dels vil tillade i det offentlige rum, dels vil ofre på en talmæssigt overskuelig gruppe.

Også i det spil kan det kun være en hjælp, at der kommer så meget fokus på White Pride og lignende håbløse tilfælde som muligt i medierne.

Vi skal ikke stikke hovedet i busken og overse problemerne, men fortsat fokusere skarpt på dem.
0 kommentarer
Vis kommentarer