Lighed for loven

null

Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

EN 16-ÅRIG ELEV fra Herlufsholm Skole blev i går af en domsmandsret i Næstved frifundet for anklagen om at have voldtaget en jævnaldrende pige, som er elev på samme skole. Af indlysende årsager skal der ikke her tages stilling til, om dommen er korrekt eller ej. Til gengæld er forløbet op til frifindelsen så afvigende fra den normale behandling af den slags sager, at det nok kan påkalde sig interesse.

VOLDTÆGTSSAGEN lignede i begyndelsen alle andre, men det skulle hurtigt ændre sig.

Normalt er der lang ventetid, før sådan en sag behandles, men i dette tilfælde tilkaldte retten en byretsdommer fra København, Knud Erik Schmidt, så sagen kunne behandles blot en måned efter, at politiet havde anholdt den 16-årige.

Domsmandsretten besluttede ved retssagens start, at den skulle foregå for lukkede døre. Da Ekstra Bladet påpegede, at det ville være i strid med retspraksis, ændrede retten med dommer Knud Erik Schmidt i spidsen beslutningen. I stedet blev der -.og det er nogenlunde lige så usædvanligt --nedlagt referatforbud.

Til overflod blev selv proceduren omfattet af referatforbuddet, og det er endnu mere usædvanligt.

RETSSTATEN Danmark har principielt åbenhed i retsplejen. Ikke for at give aviserne noget at skrive om, men for at beskytte tiltalte mod magtmisbrug. Samtidig forhindrer åbenheden, at der opstår mytedannelser, når dommen er afsagt.

Domsmandsretten i Næstveds afvigende adfærd kan tilsyneladende kun have én forklaring: Sagens hovedpersoner kommer fra sådan en pæn skole.

HERLUFSHOLM er i egen selvforståelse stedet, hvor blomsten af Danmarks ungdom uddannes til kommende topposter i samfundet. Hvorfor trække så pæn en skole og dens elever gennem sølet?

Men det kan ikke nytte. Om man bor i Mjølnerparken i København eller på Strandvejen i Hellerup. Om man går i skole i Vollsmose eller på Herlufsholm. For domstolene må det ikke gøre nogen forskel.

Der skal være lighed for loven. Vores retsbevidsthed afhænger af det.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind