Den 671. gang fortrød Anders

null

DER ER IKKE noget at komme efter. Mr. Anders Perfect Fogh Rasmussen strammer hver dag slipset, kæmmer håret og anlægger den venlige, glatte, karismatiske stil, der har holdt ham i seks år på rigets mest magtfulde taburet. Han skal nok bestemme farten. Færdig.

DEN INDSTILLING fik ham til at ignorere 670 forespørgsler fra Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær om et interview, der skulle dreje sig om statsministerens grunde til at sende Danmark i krig i Irak. Journalisten modtog i 2004 Cavlingprisen for sine politiske afsløringer, der senere blev samlet i hvidbogen ’Løgnen om krigen - krigen om løgnen’.

Anders Fogh ville ikke udsætte sig for at blive krydsforhørt af vores ekspert i alle hans og udenrigsminister Per Stig Møllers bortforklaringer.

MEN SÅgav han sig pludselig og inviterede i går Elkjær til interview. I mellemtiden har ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen udtalt skarp kritik af, at statsministeren afslog at tale med Ekstra Bladets journalist uden en saglig begrundelse. Dét blæste Anders Fogh umiddelbart på, trods anklager fra både Svend Auken, Niels Helveg Petersen og Villy Søvndal.

MEN EFTER at Irak-krigen er tabt, og de fleste soldater vendt hjem, åbner Fogh pludselig døren for den kritiske avis. Hvorfor mon? Tja, han befrier sig dermed for flere beskyldninger om at undergrave Ombudsmanden som institution. Den har nemlig kun mening, hvis magthaverne retter sig efter ham. Tørrer magthaver nr. 1 sig bagi med ombudsmandens kritik, kan andre udøvere af magt fristes til det samme. Derfor giver det mening at rette ind.

HVIS DET er rigtigt, at Fogh udskriver valg i efteråret, er et penibelt emne slettet fra oppositionens anklageskrift. Før et valg gælder det jo om at fjerne flest mulige ømme kritikpunkter i god tid, så vælgerne reelt kun får valget mellem de to hold politikere, hvis standpunkter falder sammen.

MEN HVADsvarer statsministeren så i dagens avis som øverstkommanderende for de danske styrker i Irak? Hvorfor løj han om eksistensen af masseødelæggelsesvåben?

Til ingens overraskelse siger Anders Fogh, at disse våben slet ikke var begrundelsen for, at Danmark drog af sted til den nu tabte krig. Der er stadig ikke noget at komme efter, hr. Elkjær. Det gælder ganske uanset journalistens stabler af dokumentation for, hvordan der er løjet af krigsherrer i alle deltagende lande. Statsministeren er en hård benægter.

MEN NU har han i det mindste svaret. Det har den konservative udenrigsminister, Per Stig Møller, ikke. Forsøger han sig i rollen som ministeren, der er endnu stædigere end Anders Fogh?

Vi synes, at også han skulle tage mod til sig og møde Bo Elkjær, som har et par vigtige spørgsmål tilovers fra sit møde med statsministeren.