15. JUNI 2012 besøgte Kinas præsident, Hu Jintao, Danmark. Demonstranter forsøgte at protestere mod undertrykkelsen af Tibet. De blev jaget væk af politiet. En journalist fra Ekstra Bladet prøvede at rejse spørgsmålet om menneskerettigheder over for præsidenten. Han blev anholdt.
EKSTRA BLADET søgte samme dag om aktindsigt i den korrespondance, der havde været om besøget mellem Statsministeriet, politiet og andre myndigheder. En uge senere kom svaret:
’VI ER FÆRDIGE om fem-seks uger.’
IFØLGE DEN offentlighedslov, der gælder i dag, skal aktindsigt som udgangspunkt gives inden ti dage, men der kan naturligvis være nogle praktiske forhindringer, som trækker sagen en smule ud. I slutningen af august var der imidlertid stadig ikke sket noget, så Ekstra Bladet rykkede, og 31. august kom svaret:
’VI ER FÆRDIGE om tre-fire uger.’
SAMME BESKED lød 28. september, 26. oktober, 21. december og 18. januar i år. 18. februar kom der dog en lille, åbenbart mere realistisk variant:
’VI ER FÆRDIGE om fire-seks uger.’
3. APRIL var beskeden den samme, og for godt en uge siden kom så det seneste svar på en rykker:
’VI ER FÆRDIGE om tre-fire uger.’
REGERINGEN og statsadministrationen vil til den tid have brugt over et år på noget, der ifølge loven skal vare blot ti dage. Naturligvis er der tale om forhaling. Hvis embedsmænd i almindelighed skulle bruge så lang tid på at løse så banal en opgave som at indsamle en smule korrespondance, ville det jo være platumuligt overhovedet at administrere et land.
REGERINGEN vil sammen med Venstre og de konservative gerne have vedtaget en ny offentlighedslov, inden Folketinget går på sommerferie. Den indebærer på nogle punkter en voldsom beskæring af folkets mulighed for at få indsigt i, hvordan ministre og folkevalgte administrerer deres magt.
MAN MÅ UNDRE sig over, hvorfor der er behov for en lovændring, når regeringen viser en så ophøjet foragt for den lov, der gælder i dag.