Livsfarlige eksperimenter

HVIS DU SPISER piller, der har været mindre end fem år på markedet, så er du i virkeligheden medicinalindustriens meget dårligt betalte forsøgskanin. Og du er det i nogle tilfælde med livet som indsats. Det afslører Ekstra Bladet i dag.

PILLERNE er nemlig ikke testet så grundigt, at eventuelle bivirkninger bliver opdaget, inden producenterne sender medicinen på markedet.

EKSTRA BLADET har gennemgået de lægemidler, som det europæiske lægemiddelagentur EMA har godkendt. I 11 tilfælde måtte medicinen siden trækkes tilbage på grund af alvorlige bivirkninger. Ved 42 andre lægemidler måtte EMA sende nye advarsler ud og skærpe behandlingsvejledningerne.

TYPISK går der fem år, før EMA opdager bivirkningerne og reagerer. Så danskerne har intetanende spist 120 millioner doser medicin, som siden har vist sig kan have alvorlige og nogle gange dødelige bivirkninger.

I 140 TILFÆLDE er medicinen mistænkt for at have kostet en dansker livet. Sandsynligvis er antallet af dødsofre betydeligt højere.

PRISEN FOR at lave så grundige afprøvninger af ny medicin, at alle bivirkninger bliver afsløret, er meget høj. Det ville betyde, at forskningen gik i stå, fordi intet firma havde råd til at betale for studierne. Sådan lyder argumentet for, at vi alle kan risikere at være deltagere i et uhyggeligt eksperiment.

MULIGVIS. Men tag Daniella Toth fra Amager. Hun fik en svær depression, angstanfald og selvmordstanker, efter at hun havde taget rygestoppillen Champix et stykke tid. Da hun holdt op igen, forsvandt de uhyggelige tanker, men på verdensplan er der talrige rapporter om selvmordsforsøg og selvmord i forbindelse med Champix.

HVIS MEDICINALINDUSTRIEN synes, det er for dyrt at afprøve lægemidlerne så grundigt, at de ikke risikerer at tage livet af os, kunne de så ikke i det mindste mærke deres nye piller, så vi ved, at vi er deltagere i en omgang russisk roulette? Daniella Toth ville nok gerne have vidst det.

0 kommentarer
Vis kommentarer