Vores Rushdie

MINDELSER om den sølle behandling af den engelsk-indiske forfatter Salman Rushdie røg ind på nethinden i går.

STOR OG BERETTIGET ophidselse bredte sig, da Danmarks nye digterkomet, Yahya Hassan fik aflyst et arrangement i den fynske indvandrerghetto Vollsmose. Udsigten til konfrontationen med bebyggelsens vrede muslimer fik politiet til at fraråde det. Efter protester fra mange sider er arrangementet alligevel ikke aflyst.

OG LIGESOM i Rushdies tilfælde ser vi, at kunstneren bliver hvirvlet ind i alskens forvrængede dagsordener.

POLITIET i Odense meddelte på tv, at det ikke så meget var digteren, man havde i tankerne, da politiet frarådede biblioteket at invitere Yahya Hassan. Det var de 10.000 beboeres behov for ro og orden.

SKAL vi rette os efter politiet, skal Pia Kjærsgaard åbenbart ikke give en masse bøvl ved partout at besøge Christiania. Og en digter, der råber sin vrede ud mod en forstokket generation af muslimske indvandrerforældre, skal åbenbart også hellere blive hjemme og holde kæft.

OGSÅ DA Rushdie skulle beskyttes, satte man de første mange år ro og orden i højsædet. Det var nemmere at lade ham rådne op bag nedrullede gardiner med en flok sikkerhedsfolk. Hans ønsker om at komme ud og fortsætte sit liv som kunstner og menneske blev jordet, og i en periode herskede en gemen stemning af, at han var alt for ’dyr’, at han skulle sige undskyld, konvertere – hvad som helst. Det var nærmest hans egen skyld, at han var i fare.

I MINIFORMAT ser vi nu en gentagelse. Det er ubærligt at forestille sig, hvis Hassans unge liv allerede er forpestet.

DENGANG det så sortest ud for Rushdie, stod Danmark og Norge højt på hans hitliste, og det gør vi stadig. Vi inviterede ham, lod ham flyve med SAS, og var med til at vise, at han ikke fejt skal gemmes væk. Sådan skulle vi gerne blive ved med at vise god stil. Også over for Hassans jævnaldrende oprørere i ghetto-miljøet. Lidt ’yes we can!’.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere