Pillernes magt

Følg Leder

SOM ENHVER anden branche arbejder pilleindustrien på at sælge så meget som muligt og tjene så mange penge som muligt. Med det resultat, at der i nogle tilfælde spilles hasard med patienternes helbred.

DET ER i høj grad Sundhedsstyrelsens – og lægernes – ansvar at føre kontrol med, at noget sådant ikke sker. Men desværre er den kontrol alt for lempelig.

DET VISER en kulegravning, som Ekstra Bladet har foretaget af medicinforbruget blandt de ældre.

RESULTATET er alarmerende: Mange ældre proppes med medicin. Sidste år tog de 57 millioner doser af piller, som Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) advarer imod på grund af bivirkninger og risiko for afhængighed.

ISÆR RECEPTER til vanddrivende medicin og sovepiller udskrives i faretruende mængder. Det erkender de praktiserende læger. Sovemidler, specielt, kan føre til afhængighed. hvis der ikke trappes ned i tide.

PRAKSIS-LÆGERNE undskylder sig dels med, at meget af behandlingen er blevet sat i gang på sygehusene. Dels, at de også er nødt til at lytte til patienterne, selv om det ikke altid er en god ide at forny recepten.

I KØBENHAVN har man valgt at tage sagen i egen hånd og gøre en særlig indsats for at komme problemet til livs.

HER HAR plejehjemmene og apotekerne siden 2012 haft et tæt samarbejde om at sikre den bedste medicinering af hver enkelt. Og det har i mange tilfælde betydet, at ældre i tide er blevet trappet ud af et for stort pilleforbrug.

EKSEMPLET fra hovedstaden bør følges andre steder i landet. For vi tror ikke, at Sløvhedsstyrelsen, som har det øverste ansvar for danskernes medicinforbrug, magter kontrolopgaven.

OG NOK så vigtigt: Lægerne må holde op med at agere barmhjertige samaritanere og kun uddele den medicin, der er strengt nødvendig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.