Mørklægning

Her på Ekstra Bladet er vi vant til at få ret. At det statslige system for fuld udblæsning har udnyttet den nye Offentlighedslov til at skjule oplysninger, ja, det er ikke kommet bag på os.

Allerede fra starten kaldte vi den nye lov for Mørklægningsloven. Et dugfrisk eksempel fortæller med al tydelighed, hvor ivrige embedsværket og politikerne er for at skjule, hvad de fifler med.

I forlængelse af fyringen af Morten Bødskov (S) som justitsminister, lovede statsministeren, at alt om PET-sagen og Pia Kjærsgaards aflyste Christiania-besøg skulle frem i lyset.

Hvad er sket? Emsige embedsmænd har med henvisning til Mørklægningsloven censureret 563 af de 653 dokumenter om sagen. Pressen kan med andre ord glo i vejviseren efter at få klarhed over, hvem der vidste hvad og hvornår i den betændte sag.

Den eneste, der kan være tilfreds med den tilstand, er statsministeren. Der er ikke megen hjælp at hente fra eksempelvis Venstre og de konservative. Det var nemlig dem, der udtænkte Mørklægningsloven. Venstres sans for hemmelighedskræmmeri illustreres ved, at V-formand Lars Løkke Rasmussen har pudset sin advokat på staten. Hvorfor? For at forhindre, at vælgerne får bilagene til hans aflønning som eks-statsminister.

Foragten for offentligheden lever også i bedste velgående uden for Slotsholmen. Jyllands-Posten har afsløret en omfattende sag om misbrug af forskningsmidler på Rigshospitalet. I kølvandet har hospitalets ledelse tilladt en overlæge at manipulere med udgiftsbilag, før de blev udleveret til avisen.

At en offentlig institution tillader den slags fusk med bilag, burde være utænkeligt. Og dog. For når landets politikere med Mørklægningsloven tydeligt signalerer, at så mange oplysninger som muligt skal skjules, siver denne højest udemokratiske tankegang selvfølgelig videre ud i systemet.

0 kommentarer
Vis kommentarer