Lønfest

MASSIVE lønstigninger er den rene gift, når krisen sender folk ud i arbejdsløshed. Det er så logisk og indlysende, at det næsten er en fornærmelse at skrive. Ved de sidste overenskomstforhandlinger viste lønmodtagerne da også deres ansvar og accepterede reelt reallønsnedgang.

MEN al snak om ansvarlighed forstummer, når man bevæger sig ind på direktionsgangene i virksomhederne. Her er der midt i den generelle afmatning blevet holdt lønfest til den store guldmedalje. Som Ekstra Bladet afslører i dag, har topbosserne scoret lønstigninger på helt op til 54 pct. i løbet af det seneste år.

VI TALER om de samme topchefer, der ustandselig prædiker, at lønningerne kun må gå én vej, og det er ned, ned, ned. Vi taler om de selv samme virksomheder, der nu forgyldes med lavere selskabsskat – som vel at mærke betales af samfundets fattigste og svageste borgere.

MEN erhvervslivet kan sagtens bruge skattelettelsen. For ifølge professor Flemming Ibsen har direktørerne ingen planer om at standse den vilde lønfest. Som han siger: 'Der kører en helt anden økonomisk logik hos eliten, der føler sig højt hævet over den samfundsdebat, som kører nu'.

HER på Ekstra Bladet er vi godt klar over, at nok så vanvittige lønstigninger til topcheferne ikke har den store indvirkning på virksomhedernes samlede omkostninger. Eksempelvis er de otte mio. kr., som Carlsberg sidste år gav den adm. direktør i lønforhøjelse, et forsvindende lille beløb i bryggeriets regnskab.

DET handler om noget andet. Nemlig de signaler, som virksomhederne sender, når de smider om sig med millioner på direktionsgangene –ofte samtidig med at medarbejdere fyres i hobetal.

OG DE signaler siger: Vi er henrivende ligeglade med krisen og jer fattigrøve. Vi skal bare score kassen.

Læs også side 6 og 7

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere