Helles sejr

THORNING solede sig i går efter døgnlange forhandlinger i Bruxelles om EUs budget de næste syv år. Danmark fik sin rabat på ca. en milliard kr. Endelig fik den danske statsminister spillet med musklerne og med sin trussel om veto skaffet Danmark, hvad vi havde krævet.

PENGENE er sådan set allerede indregnet i skatteaftalen, så på den led, var det også ret heldigt

THORNING har virkelig sat stilethælene i denne gang. I går blev hun sammenlignet med Jernladyen på forsiden af en hollandsk avis. Veto-kortet har været spillet måneder forud til en del undren for mere erfarne forhandlere. Men der var i hvert fald ingen slinger i valsen - Danmark ville ikke være til grin for de andre rige lande, der scorer rabatter.

FÅ TIMER efter budgetaftalen falmede Thornings sejr en del. På bundlinjen mister Danmark umiddelbart omkring en halv mia. kr., så det ud til. Landmændene taber nemlig ca. 1,4 mia. kr. i EU-støtte. Samtidig forudser landmændene, at jordpriserne derfor falder yderligere. Det kan starte en dramatisk snebold-effekt i små pengeinstitutter, hvis landemænd på stribe går konkurs.

MAN venter også spændt på, om EUs tilskud fremover bliver så grønne og moderne, som klimakommissær Connie Hedegaard i går mente at kunne se en sejr i. Det samlede beløb er skåret ned. Østeuropa står måske først for, når der skal deles penge ud. Til gengæld skal klima tænkes ind i alle måder at give tilskud på. Det kan blive en fordel for Danmark.

DANMARK håber stadig på milliardstøtte til f.eks. Fehmern-forbindelsen og havvindmøllerne på Kriegers Flak. Det svæver også fortsat i det uvisse. Henrik Otbo i Den Europæiske Revisionsret påpegede for nylig fra sin nye post, at det er mærkeligt, at EU øser penge ud til diverse projekter og fonde,men sjældent stiller succeskriterier eller reformkrav op for sine tilskud. Det ser ud til, at han kan blive ved med at undre sig.

HVIS Thornings sejr ender med at blive et minus på over en halv milliard kr. netto til Danmark, stilner jubelen jo noget af. De fleste vil nok råde statsministeren til at sejre lidt mindre fremover - ellers bliver det altså for dyrt!

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere