Putins pr-fidus

PLUDSELIG HAR Ruslands præsident, Vladimir Putin, fået umanerligt travlt med at løslade politiske modstandere. Det sker nærmest i bundter. Selv hans argeste modstander, Mikhail Khodorkovskij, engang Ruslands rigeste mand, har fået amnesti efter 10 år bag tremmer.

I GÅR VAR det så de to medlemmer af Pussy Riot, Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova, der blev lukket ud af deres fangelejre og sendt hjem til deres små børn.

MEN HVAD skal det egentlig gøre godt for? Og er Putin blevet en blød mand, der gerne vil sone fortidens synder?

OVERHOVEDET ikke. Bølgen af løsladelser af fjender, hvoraf mange vist aldrig burde have været sat i fængsel, skal alene ses som et pr-stunt. I samme lys skal vi også se tiltalefrafaldet mod danske Anne Mie Roer Jensen og de øvrige 29 Greenpeace-aktivister, der protesterede ved en russisk olieboreplatform.

DEN RUSSISKE præsident forsøger desperat at skabe nogen goodwill, inden De Vinterolympiske Lege begynder i den russiske sortehavsby Sochi i begyndelsen af februar. Redningsforsøget kommer dog alt for sent. Ingen vestlige ledere opfordrer til en egentlig boykot af legene i Sochi, men de formår alligevel at sende et klart signal til Putin og hans regime. Mange bliver simpelt hen væk.

USA’S PRÆSIDENT, Barack Obama, dukker ikke op til åbningsceremonien 7. februar. Det gør Frankrigs præsident, Francois Hollande, heller ikke. Ingen af dem har fortalt, hvorfor de ikke har tid til at deltage i en åbningsceremoni, der ellers normalt drager statsledere som fluer til en nylagt kokasse.

MEN PUTINS personlige prestigeprojekt i Sochi er skæmmet af voldsomme overgreb mod oppositionen, af lovene mod homoseksualitet, udnyttelsen af immigrantarbejderne under opførslen af de olympiske anlæg samt korruption i et omfang, man aldrig har set mage til i olympisk sammenhæng.

FOR DE statsledere, herunder den danske statsminister, der endnu ikke har besluttet, om de vil tage til Sochi, er valget ret enkelt. Deltager de i åbningsceremonien eller ved andre af de olympiske aktiviteter, kræver det, at de samtidig offentligt konfronterer Putin med hans forfølgelse af minoriteter. Alt andet vil være hykleri.

0 kommentarer
Vis kommentarer