Oprør fra afmagten

SOCIAL PROTESTBØLGE: Facebook kan bruges til andet end pralefotos af lækre børn og solnedgang over sommerhuset: Landet over griber samfundets trængte desperat ud efter det sociale medie for at finde lidelsesfæller. Og dem er der åbenbart mange af!

Regeringens social-romantiske snak om et ’ret og pligt’-samfund, der behandler sine svageste ordentligt, når bare man selv gør sit bedste, er klædt af som ordgejl. Kig bare ud over landkortet med Ekstra Bladets optælling i dag:

Overalt popper selvhjælpsgrupper op – mennesker, der finder sammen om en fælles elendighed: De bliver jokket ned psykisk, frataget ydelser og ekspederet ud i håbløshed uden at kunne råbe de kommunale forvaltninger op. Ja – altså indtil nu...

Med fælles stemme er de åbenbart sværere bare at ignorere eller lukke kæften på med et: Så klag!

Klagerne er, som Ekstra Bladet allerede har beskrevet, en overskudsforretning og langtidsparkering af problemerne for kommunerne. Selv om klagerne i 24 pct. af sagerne får ret efter at have sloges mod skrankepaverne med deres sparsomme kræfter – så falder de penge, de egentlig har haft ret til hele tiden, sjældent med tilbagevirkende kraft. Retssikkerheden hænger i laser.

Sandheden bag dette første, spæde fællesbrøl fra bunden er, at det stadig højere nødsskrig formentlig ikke skyldes manglende lydhørhed i kommunen eller tumpede socialrådgivere, som de protesterende stadig naivt tror. Nej, lovgivningen er ikke bare strammet op under den nuværende regering – den ligner en benhård barbering, og det burde de ansvarlige i det mindste vedkende sig.

Lige nu er det kommunerne, der står for skud som de kolde regnemaskiner i stedet for at være borgernes støtter. Mens Mette Frederiksen taler inderligt videre om svage borgere, der skal gå med rank ryg og få fair hjælp. Vi hører hende ikke sige: Yes! Vi ved, det her gør ondt, men sådan er det bare.

Som en kommunaldirektør udtrykker det: Vi forvalter en lovgivning, der er hård ved borgerne. En lovgivning, som er en tilbagegang for borgernes muligheder for at blive forsørget.

Læs mere i dagens papir-udgave af Ekstra Bladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer