CPR-numre flagrer frit

 

Så skete det igen i denne uge: Det offentlige lækkede vores CPR-numre ud i det blå – 900.000 personnumre røg ud .

Reaktionen er som den plejer: ’Halløjsa - hvor sært! Vi beklager og sover videre’. Ligesom ved Danmarkshistoriens største læk for to år siden , da bl.a. fire millioner danske kørekort-numre og CPR-numre blev hacket. Også dengang fra it-virksomheden CSC under Økonomi-og Erhvervsministeriet.

Denne gang forventer man også en lille rapport efter sommerferien og en såkaldt ’løftet pegefinger’ til de ansvarlige.

Det offentlige er selv ophavsmænd til halvdelen af de læk, der sker. Også denne gang er det Margrethe Vestagers ministerium, der gør alt for at gøre hackerne arbejdsløse ved at sprøjte 900.000 personnumre ud til 18 forskellige firmaer. Det blev opdaget helt tilfældigt af en privat virksomhed.

For et par uger siden sendte it-aktivister statsministerens CPR-nummer ud for at vise, hvor pærelet, det er. Da blev det kaldt ’udansk’ og ’udemokratisk’ af politikerne. Hvad er Vestagers læk så? Hun kalder set selv ’En fejl, der ikke må kunne ske’. Og hvad kan vi lige bruge det patetiske pladder til? Det ER sket.

Det sjuskeri, der foregår med vores private data, torpederer i hvert fald borgernes tillid til, at det offentlige passer på vores personnumre. Det gør de ikke! Alligevel kan man ikke undslå sig. Ja, man kan sikre sig lidt ved at begære register/adressebeskyttelse. Dermed kan hverken mobilselskaber, el- eller kredit-selskaberne få udleveret informationerne fra CPR. En mulighed, det offentlige dog nærmest holder hemmeligt.

Forbrugerrådet prøver at råbe politikerne op gang på gang. CPR-personnumrene er 50 år gamle, og lovgivningen om dem fra stenalderen – i hvert fald før digitaliseringen, og internettet. Intet sker.

Mest fortvivlende er, at ikke engang, da f.eks. en kritisk revisionsrapport advarede om bristen i sikkerheden midt i lækket af kørekort-data i 2012, vågnede myndighederne op. Det er jo helt, helt tåkrummende stupidt og sjusket.

0 kommentarer
Vis kommentarer