Vindsteg og luftfrikadeller

 

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil os det godt. Forleden fandt han ud af, at vi helst ikke skal spise aftensmad og se tv samtidig. Han planlægger dog ikke lovgivning på området. Så vidt vides. 

Og nu er han gået til angreb på supermarkederne, som skal presses til at hjælpe os med at træffe sundere valg, når vi køber ind. Forretningerne har en ulykkelig tilbøjelighed til at placere deres varer, hvor de sælger bedst, og det går jo slet ikke. Så det må være slut med slik placeret i børnehøjde ved kassekøen. 

I det hele taget skal supermarkederne ændre deres varesortiment. Mindre chips, lakrids og vingummi på hylderne, flere æbler, gulerødder og squash – ikke den fra Tuborg, for den er helt gal, men den grønne slags. 

Dan Jørgensen tror muligvis, han har fået en original idé, men her tager han fejl. Ekstra Bladet skrev i januar 2005: 

’Forbrugerminister Carina Christensen (K) vil inden for den næste måned invitere landets supermarkedskæder til møde i Forbrugerministeriet for at nå frem til et fælles kodeks, der skal bekæmpe usunde fødevarer til fordel for ernæringsrigtig mad.’ 

Og ministeren udtalte dengang: 

’Vi har jo et problem med overvægt både blandt børn og voksne, og generelt har mange danskere for usund en livsstil. Her er detailhandlen den store faktor.’

Den konservative ministers initiativ ændrede ikke en tøddel ved supermarkedernes udvalg af varer. Naturligvis ikke. De er i branchen for at tjene penge. Ikke for at forbedre folkesundheden. 

Vil regeringen for alvor gøre noget, skal den nedsætte momsen på frugt, grøntsager og andre sunde sager. Men så alvorligt er det nok ikke ment. 

Dan Jørgensens udspil er vindsteg og luftfrikadeller. Det feder ikke, men er også uden effekt. 

0 kommentarer
Vis kommentarer