DE RIGE VILDE MED SULTELØN – TIL ANDRE

 

SOCIAL DUMPING: Hvis man er direktør og bor på Strandvejen i det nordsjællandske whiskybælte, er det helt i overensstemmelse med tidsånden at beskæftige billige au pair-piger fra Filippinerne eller Thailand og underbetalt arbejdskraft fra et østland.

Det er i hvert fald erfaringen hos fagforbundet 3F, der oplever, at den her type af ansættelser stiger i forhold til indkomsten hos kunden. 

På uanmeldte besøg i velhaverkvarteret omkring Vedbæk har 3F konstateret flere eksempler på elendige løn- og arbejdsvilkår. Polske håndværkere knokler med at totalrenovere kæmpevillaer for 90 kr. i timen, og den ugentlige arbejdstid er sjældent under 60 timer –uden overarbejdsbetaling. 

Fagforbundet har også konstateret alvorlig sjusk med sikkerheden i form af udgravninger, der ikke er spærret af, og arbejdere, som skal slæbe mørtel op på små stilladsstiger. 

Dybt uansvarligt –men det velhavende klientel gør en dyd ud af at vide så lidt som muligt om forholdene. Som faglig sekretær Peter Bøgh siger til Ekstra Bladet: 

’Det er svært at forstå, at rige mennesker kan sætte andre menneskers liv på spil for, hvad der må regnes for småpenge i forhold til deres formuer.’ 

Sagerne med underbetaling er svære at tackle, for ifølge EU-reglerne kan østarbejderne frit vælge at lade sig ansætte til en timeløn under mindstelønnen. Det enkelte fagforbunds eneste modtræk er at lave blokade mod arbejdspladsen. 

Og problemet er stigende. Helt nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at på bare to år er antallet af østarbejdere på det danske arbejdsmarked steget med 25 procent –fra 47.808 til 59.258. 

De er velkomne og på mange måder en gevinst for vores samfund. Men det må være en betingelse, at østarbejderne ansættes på de vilkår, der er gældende på det danske arbejdsmarked. 

 

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen