Had skaber krudttønde

 

BOMBE-VANVID. Krigen i Mellemøsten udvikler sig dag for dag. De seneste tal er over 700 dræbte i Gaza – heraf 150 børn. Krudttønden er tæt på at eksplodere.

Israelerne forsvarer bombardementerne med, at man én gang for alle vil have stoppet Hamas, som i årevis har dynget raketter ind over Israel.

Modsat henviser palæstinenserne til den hårdhændede, ydmygende undertrykkelse, de er udsat for fra israelsk side, og som betyder, at bevægelsesfriheden indskrænkes med overvågning fra morgen til aften.

Uforsonligheden er total. Enhver mægling er hidtil mislykkedes, fordi begge parter synes uden for pædagogisk rækkevidde.

Omverdenens fordømmelse af Israel har med rette været hård de seneste uger med eskalering af konflikten, der startede, da tre israelske teenagere blev bortført og myrdet. De færreste forstår, at én af verdens stærkeste militærmagter med sin avancerede teknologi dræber så mange civile.

Det er palæstinensernes egen skyld, lyder israelernes forklaring. Vi advarer, f.eks. med telefonopkald, hospitaler og andre civile institutioner, inden vi bomber. Og grunden til, at vores egne tab er så små, er, at langt de fleste af Hamas’ raketter mod bebyggede områder stoppes af vores raketskjold.

Gaza er så tæt befolket – striben er ikke større end Langeland – at Israel bliver nødt til at erkende, at der ikke er nogen militær løsning på konflikten. Men samtidigt må moderate palæstinensere tage et opgør med de terrorgrupper, som forsøger at tage magten i Hamas.

Forsøg på fredsløsninger har der været mange af i årenes løb – senest fra Egyptens side. Men i sidste ende har hadet vundet hver gang.

Eneste vej ud af ulykken er politisk – en aftale om en to-stats-løsning, som indebærer, at der oprettes en selvstændig, international anerkendt palæstinensisk stat. Det må de mange venner i den vestlige verden tvinge Israel til at acceptere.

0 kommentarer
Vis kommentarer