Sæson for bolighajer og svindlere

Bolighajerne har gang i butikken i disse dage, hvor titusinder af unge får besked på, om de er optaget til en videregående uddannelse.

Det samme har skruppelløse plattenslagere. Hver dag bringer nye historier om studerende, som lader sig lokke af falske annoncer på nettet og betaler penge under bordet – for ingenting.

Fælles for disse kategorier af menneskeheden er, at de udnytter unge i en panisk og til tider desperat situation. Jagten på hybler er benhård, fordi de fleste universitetsbyer har en udbredt mangel på studieboliger.

Værst ser det ud i København, hvor det år efter år tilsyneladende kommer bag på bystyret, at en ny årgang studerende skal have tag over hovedet. Hvilket betyder, at prisen på et værelse på størrelse med et kosteskab nemt kommer over 5000 kr. om måneden.

De studerende bliver i den grad lænset i forhold til det, der er den normale husleje, selv om de er ligeglade med, om de kommer til at bo alment, privat, på kollegier eller i bofællesskaber. Markedet bestemmer.

Regeringens egen tænketank, ’Byen 2025’, erkender problemet og har foreslået at ændre planloven, så det bliver muligt for Københavns Kommune at stille krav til private bygherrer om, at en vis andel af nye boliger skal være almene og dermed til at betale.

Men det møder modstand – ikke mindst hos borgerlige politikere, som hylder markedsmekanismerne om udbud og efterspørgsel.

Fronterne er fastlåste. Til næste år vil situationen formentlig være uændret – eller værre. Til stor glæde for bolighajerne og svindlerne.

De studerende kan dog selv ændre på tingenes tilstand ved i højere grad at søge billigere alternativer i omegnskommunerne. Selvfølgelig er det sjovere at bo i smørhullet med gå-afstand til uddannelsesstedet og cafeerne, men goder kan også betales for dyrt.

0 kommentarer
Vis kommentarer