Bur børnene inde

I et sjældent tilfælde af blå samdrægtighed er Venstre, Dansk Folkeparti, Konservativt Folkeparti og Liberal Alliance blevet enige om et forslag. De fire partiers ledere er gået sammen om at underskrive en kronik i Berlingske, der kræver den kriminelle lavalder sænket fra 15 til 12 år.

Det betyder, at børn, der går i 6. klasse, kan komme for retten.

Hvem der har været pennefører på kronikken, kan man gisne om, men en kendsgerning er det, at DF hele tiden har ønsket at kunne sende børn i fængsel. Den idé har partiet hidtil stået alene med.

Så sent som i 2010 afviste V og K at sætte den kriminelle lavalder ned til 12, men de er åbenbart blevet mere kyniske siden.

Forslaget strider nemlig mod al sund fornuft, men det vidner naturligvis om en vis brutal handlekraft, som måske kan gøre gavn, når vi inden for et år skal til valg. Ingen skal i hvert fald anklage Thulesen, Løkke, Pape og Samuelsen for at være blødsødne over for kriminalitet.

Al forskning viser, at det ikke gavner at stille børn for retten. I hvert fald ikke hvis målet er mindre kriminalitet. I bedste fald er der ingen effekt, i værste fald fører det til øget kriminalitet.

Tidspunktet for forslaget er også besynderligt. VK-regeringen sænkede den kriminelle lavalder til 14 år. Den nuværende regering hævede den til 15, og alligevel ligger kriminaliteten blandt 10-14 årige nu på en tredjedel af, hvad den var i 2006.

Vi er inde i en positiv udvikling, så lad os endelig pille ved det, ikke?

Mennesker, der faktisk ved noget om emnet, som beskæftiger sig med problemet til daglig, skyder da også forslaget ned. Børnerådet, Det Kriminalpræventive Råd, de fængselsansatte og socialcheferne.

Enten handler de straffeliderlige partiledere mod bedre vidende. Eller også mener de virkelig, at de ved bedre end al sagkundskab.

Vælg selv, hvad der ser dummest ud.

0 kommentarer
Vis kommentarer