BUNKER-SKANDALEN. Fra dag et har bestyrelsesformanden for det konkursramte brændstofselskab OW Bunker udpeget en ledende medarbejder hos datterselskabet i Hongkong som hovedskurken bag milliard-skandalen.
Men siden er flere skeletter raslet ud af skabene på hovedkontoret i Nørresundby – og meget tyder nu på, at den danske topledelse har været kraftigt indblandet, selv om den hidtil er gået i flyverskjul over for offentligheden eller har haft travlt ved håndvasken.
Således har OW Bunker – i følge dagbladet Børsen – benhårdt spekuleret i og satset på, at prisen ville stige på olie, mens der i stedet skete det modsatte. Eventyret sluttede, da bankerne smækkede pengekassen i.
– Ledelsen var i en vanvids-spillerus, har den tidligere salgschef i firmaet, Lars Henrik Hejlesen, skrevet på Facebook.
Konkursen betyder, at flere hundrede ansatte mister jobbet. Og omkring 20.000 aktionærer deres penge.
Men ledelsen har selvfølgelig sikret sig i tide. Det gør direktører altid.
Da selskabet gik på børsen i marts, fik udvalgte nøglepersoner mulighed for at købe aktier i selskabet. Seks direktører og et bestyrelsesmedlem solgte dem straks efter og scorede en gevinst på 56,4 millioner kr.
Blandt dem var den administrerende direktør Jim Pedersen, som på en enkelt dag indkasserede en fortjeneste på 30 millioner kr.!
Samme Pedersen, hvis årsløn ligger på omkring otte millioner kr., havde derfor i sommer råd til at købe sin sjette ejendom: En pragtvilla til 14,3 millioner kr.
En kurator skal nu forsøge at udrede trådene og bl.a. vurdere, om der kan gøres ansvar gældende over for en direktion og bestyrelse, der har spillet russisk roulette med aktionærernes penge.
Bagmandspolitiet står og tripper på sidelinjen. Det er svært at se, hvordan skandalen kan tackles uden et retsligt efterspil.
Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.