Il presidente taler

Elitens union: Han blev introduceret som ’il presidente’. Jean-Claude Juncker er ellers kun formand for kommissionen. Men det er sigende for selvforståelsen i EU-eliten.

Scenen var Europa-parlamentet, hvor Jean Claude Junker holdt sin årlige ’State of the Union’-tale. Og vi må forstå, at det går godt i EU. Aldrig har så mange været i job, antallet af flygtninge over Middelhavet er faldet drastisk, og euroen har fået sit afgørende gennembrud. Vi bør alle juble.

Og selvfedmen lyste også ud af de lyttende kommissærer på tv-billederne, transmitteret af EU’s egen propaganda-kanal.

Men hvorfor jubler vi så ikke, vi borgere i EU?

Fordi vi ved, at de smukke ord om solidaritet og fællesskab er tomme floskler. Tag bare flygtningene – tidens vigtigste fælles emne. Her kører medlemslandene hver deres vej. Ingen spørger, hvad der er godt for fællesskabet, men der ageres alene ud fra, hvordan man hver især får færrest flygtninge.

Samtidig er briterne på vej ud. Og flere andre går med samme tanker. Udvidelsen mod øst gik for hurtigt og har understreget, at EU er blevet alt for stor en klub, hvor vi har alt for lidt til fælles. Det er tankevækkende, at Juncker ser det som en succes, at kun 20 procent af de mange forslag, kommissionen kom med i 2014 til en stærkere EU Union, ’er godt på vej’. Det betyder jo, at 80 procent er skudt ned eller aldrig fremsat.

EU-bureaukraterne lever åbenlyst i deres egen lukkede union uden folkelig kontakt.

EU er ikke folkenes fællesskab. Det er bureaukraternes. I Junckers tale var der ikke et eneste ord om at begrænse EU-bureaukratiet. Den gren, bureaukraterne sidder på, bliver bare tykkere og tykkere.

Vi har brug for EU til de ting, der ikke respekterer landegrænser, som flygtningestrømme, cyber-kriminalitet og skatteunddragelse. Men vi har ikke brug for et bureaukrati, der vil kontrollere vores liv i mindste detalje. Hvad er det eksempelvis lige vi deler med Rumænien på det social område eller på pressefrihed med Polen og Ungarn?

EU må genfinde sin nødvendighed for folket. Kun derved bliver EU brugbar for andre end bureaukraterne.

197 kommentarer
Vis kommentarer