Atomkraft - muligvis

VERDEN SKAL REDDES. Danmarks udslip af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent de næste ti år. Politikerne på Christiansborg er netop nu ved at finde ud af, hvordan det skal ske.

Det bliver nok noget med havvindmølleparker. Samt flotte, ikke særligt bindende hensigter. Og måske endda datoer – i hvert fald for opfølgningsmøder.

Men det bliver ikke noget med kernekraft.

GRUNDEN TIL, at dette nævnes her, er ikke et krav fra denne avis om, at Danmark nu bør indføre atomkraft af hensyn til klimaet. Men vi vil gerne stille spørgsmålet: Er det ikke værd at undersøge?

NYE TAL fra Energistyrelsen viser, at Danmarks samlede udledning af CO2 stik mod ambitionerne steg i 2018. En ’meget alvorlig’ udvikling, ifølge klimaministeren. Og problemet kan ikke løses ved hjælp af vindenergi eller alternativ energi i det hele taget. Ikke før nogen opfinder en metode til at opbevare denne energi.

OG DANMARK har også brug for el, når der er vindstille. Derfor anvender vi allerede strøm fra kernekraftværker i Sverige og Tyskland.

Avisen har således spurgt klimaminister Dan Jørgensen (S), om Danmark kan opnå klimamålene og klare sig de næste fem, ti eller 20 år uden atomkraft. Vi afventer svar.

ATOMKRAFT blev taget ud af Danmarks energiplanlægning i 1985. En del er sket siden. En ny måling fra opinionsinstituttet Novus viser eksempelvis, at atomkraftstøtten blandt svenskerne vokser markant i disse år. Antallet af svenskere, der ønsker kernekraft afviklet, er halveret det seneste år. Og blandt svenskere under 30 år er antallet tilmed faldet fra 30 procent til 13 procent.

42 procent af svenskerne ønsker, at der bygges nye reaktorer. 35 procent ønsker de nuværende værker bevaret.

I SVERIGE OG TYSKLAND diskuterer man, hvordan man kan udsætte ellers planlagte udfasninger af atomkraft. I Frankrig – som får hele 75 procent af strømmen fra atomkraft – er der planer om at bygge nye værker.

På Ekstra Bladet var vi selv en del af en irrationel kamp mod kernekraft i 70’erne og 80’erne. Eksempelvis med en forside, hvor Den Lille Havfrue sad som et skelet med svenske Barsebäck-værket i baggrunden.

VI VIL GERNE rekapitulere, som man siger. Fordi vi gerne vil have løsninger. Vi vil ikke have, at alt fra nu af skal ’klimavurderes’, hvorpå det iklædes den gode viljes gevandter og ender som et beskæftigelsesprojekt for folk, der nok kan kan snakke, men ikke handle.

Hvis atomkraft i dag er en løsning snarere end et problem, skal vi vide det. 

201 kommentarer
Vis kommentarer