Av, mit job!

Følg Leder

HVER tredje dansker i den arbejdsduelige alder har inden for fire uger oplevet smerter tre steder i kroppen – på samme tid. Et tal, der er så vildt, at man kun kan glæde sig over, at de fleste politiske partier har travlt i denne tid med at tale om fleksibel pensionsalder ... Alt efter om man er en jurist på triatlon eller en murerarbejdsmand, der vånder sig på sofaen efter fyraften.

IKKE overraskende er det skidt for ryg og skuldre at være murerarbejdsmand, jord- og betonarbejder eller sosu-assistent. Men på den grumme top ti fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ligger også fredsommelige job som klinikassistent og køkkenmedhjælper.

ÉN ting går igen, når eksperterne på Arbejdsmedicinsk Klinik og i fagforbundene analyserer det uhyggeligt høje antal mennesker, der går og har ondt:

PASSIVITETEN er massiv. Arbejdsgiverne forsømmer en god intro til arbejdet med respekt for arbejdsmiljøet.

DEN ENKELTE skal også sige fra noget før. Mange bider smerterne i sig og knokler videre. Typisk havner de først hos en smerteekspert efter otte år, og det sker kun, fordi de ikke bare har ondt, men decideret ikke kan passe deres job eller deres børn. Det evigt berømmede velfærdssamfund står faktisk klar med alle talenterne, hvis man beder om hjælp, siger både arbejdsmedicinerne og fagforbundene!

HVORFOR det skal tage så lang tid at bede om hjælp, melder de ikke rigtig noget om. Desværre.’Vi er også ude og skabe dialog ...’ udtaler en miljøpolitisk chef fra 3F ... Det lyder vel nok aktivt!

MANGE er først og fremmest bange for at miste deres job eller for at skulle omskoles til noget helt knold og tot. Man vil ikke betragtes som en pivskid måske. Eller det er almindelig mandeskræk for at gå til lægen. Gode råd om mindfulness, svømning og skridttællere virker formentlig som noget fis på en nedslidt jord-og betonarbejder ...

TILBAGE står, at tallet er så absurd stort, at alle gode råd skal ind på lystavlen hos både arbejdsgiverne og de ansatte. I stedet for at vente til det er for sent. Hvad hjælper en tidlig pension, hvis man er et vrag?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?