Bananrepublik

I GÅR MÅTTE skatteministeren fortælle den undrende befolkning, at det igen-igen-igen ikke er lykkedes at få et retfærdigt system til vurdering af fast ejendom op at stå. Så nu er projektet udskudt til efteråret.

I fem år har boligejernes skattebetaling været afhængig af et håbløst system, som vurderer tre ud af fire ejendomme forkert og dermed smadrer retssikkerheden. Og de færreste tror, det bliver bedre, før politikerne enes om en gennemgående reform af hele skattesystemet.

Så vi må fortsat leve med at være en bananrepublik i skattemæssig forstand.

IKKE EN DAG uden en ny lidelseshistorie. I går kunne Politiken således også fortælle, at borgerne ved udgangen af september skyldte de offentlige kasser 78 milliarder kroner!!!

Og gælden er vokset med raketfart siden da, efter at det automatiske inddrivelsessystem blev sat i stå 8. september i fjor, fordi det spyttede et hav af ulovlige indgreb ud.

SKATS INKASSOFORRETNING fungerer for tiden overhovedet ikke - og der vil gå år, før den kommer til det. Så skyldnere af personskat, moms, studielån, fartbøder, TV-licens m.m. har kronede dage.

Det er måske rart for den enkelte, men skidt, meget skidt, for samfundet. Kravene forældes hurtigt, så mange milliarder vil aldrig blive inddrevet.

DET ER SKÆBNENS ironi, at staten overtog kommunernes opgave med at inddrive borgernes gæld til det offentlige i 2005 med den begrundelse, at Skat kunne klare den opgave langt bedre og mere effektivt end kommunerne.

I dag har flere og flere kommuner uden om systemet taget sagen i egen hånd og lavet frivillige betalingsaftaler med borgerne. De tør simpelthen ikke stole på, at Skat igen vil kunne klare opgaven.

SKATS FIASKO-KURS har været fulgt i mindst ti år under ni skiftende skatteministre.

På den baggurnd kan det undre, at den nuværende, Karsten Lauritzen (V), ved sin tiltræden kækt erklærede, at han ikke ville bevæge sig ned i sit ministeriums maskinrum, men arbejde politisk ud fra de store linjer.

DEN SLAGS TOPCHEFER har Skatteministeriet haft rigeligt af. Så en hårdtarbejdende politker med evne og vilje til konstant at fokusere på de store problemer - og gøre noget ved dem - efterlyses inderligt som minister.