Bange politikere

Foto:Tycho Gregers /POLFOTO
Foto:Tycho Gregers /POLFOTO

I USA ER DET en udbredt praksis blandt politikere at mistænkeliggøre de organer, som er sat til at kontrollere dem.
Måske har det inspireret den danske regering til at indlede et massivt angreb på statens kontrolorgan Rigsrevisionen.
Hidtil er det ellers blevet betragtet som noget nær helligbrøde at gå i rette med de statslige revisorer.
Der plejer at herske bred respekt om, at ministerier, styrelser og statslige selskaber skal kunne tåle at blive kigget i kortene og om nødvendigt indkassere øretæver, med det formål at skabe tillid til måden, landet forvaltes på.

MEN POLITIKEN afslører, at regeringen efter et møde i koordinationsudvalget har besluttet at slå tilbage, når den finder kritikken urimelig, eller hvis den mener, at revisorerne bevæger sig ind på den politiske spillebane.
For eksempel vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby ikke modtage kritik for det skandaløse salg (nærmest foræring) af den statslige vaccinefabrik til saudiarabiske oliesheiker.

OG FORSVARSMINISTER Claus Hjort Frederiksen skyder med skarpt, fordi statsrevisorerne har sat en undersøgelse i gang om udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.
Claus Hjort pointerer, at det er en politisk beslutning at skabe en bedre balance i Danmark. Og det skal Rigsrevisionen ikke blande sig i.

MEN RIGSREVISOR Lone Strøm lader sig ikke kue: – Når først en minister har taget en beslutning, som har økonomiske konsekvenser, er det Rigsrevisionens opgave at revidere disse dispositioner på vegne af Folketinget, siger hun.
Ja, selvfølgelig. Og man kan spørge: Hvad er politikerne bange for? Frygter de afsløringer? Frygter de at blive gjort ansvarlige?

DER HAR ELLERS været nok at tage fat på. Tænk bare på Dong-sagen. Eller på regeringens landbrugspakke, som nærmest var skræddersyet af lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug.
Eller på Esben Lunde Larsens hensyntagen til fiskeriets kvotekonger. Eller på de mange skandaler i Skat, som skiftende skatteministre har fået næser for.

DISSE SAGER beviser til overflod, at kontrol er hamrende vigtig. Specielt efter vedtagelsen af mørklægningsloven, som forhindrer offentligheden i at kigge ministrene nærmere efter i kortene.
Set i lyset af den seneste udvikling undrer det ikke, at regeringen har planer om at flytte Rigsrevisionen til provinsen. Så langt væk fra magtens centrum som muligt.

151 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen