Banken taler sort

IIIH, HVOR er de flinke i bankerne og realkreditten, da Ekstra Bladet spørger, hvorfor folks lånepapirer er skrevet så utrolig kringlet. Forbrugerrådet Tænk har kritiseret al det volapyk, kunderne paniksveder over, når de foretager de allervigtigste indkøb i deres tilværelse.

PENGEMÆNDENE lægger sig fladt ned og tilstår: Vi taler sort.

DE PÅSTÅR, at de er kede af det, og at de også selv synes, det er for galt. Flere siger, at de har ’fokus’ på det. Det skal skabe et skær af, at de er ved at gøre noget ved det formentlig?

NÅR erhvervslivet gemmer sig bag denne fortærskede vending, betyder det som regel, at de logrer og slynger undskyldninger ud. Men grundlæggende sker der absolut nul og en dyt. For sådan passer det bedst i deres kram. De lader, som om de ’fokuserer’ helt vildt, mens de lurepasser og venter, til kritikken er drevet over for denne gang.

I MANUALEN for erhvervslivets damage-control står også, at man skal huske at takke medier og andre kritikere, når de påpeger, at man er en skurk. Sådan foregår det også, når Forbrugerrådet og Ekstra Bladet kritiserer f.eks. Realkredit Danmark, fordi de skriver betingelserne så indviklet, at de fleste ryger af i svinget og bare skriver under for at få skejserne.’Tak for input’, og ’vi arbejder på det ...’

JA, GODMORGEN Hvorfor er det så kropumuligt også at få et løfte om, at bankaftaler står letforståeligt om et år? Hér viger samtlige adspurgte tilbage som skovens vilde dyr, der lugter geværrøg. Uha nej! De kan sandelig ikke forpligte sig til at sætte så meget som et komma anderledes. Dertil er det hele alt, alt for kompliceret.

KOM DOG ind i kampen! Brug det som en måde at tiltrække kunder på, at hér taler man dansk. Vi ved da godt alle sammen, at bankerne skal tjene på os, men det bevidste lirumlarum er uværdigt. Ekstra Bladet viser i dag, hvor pærelet det er at oversætte de kringlede sætninger. Hvis man altså gerne vil forstås?

– Men dét vil man måske ikke?

37 kommentarer
Vis kommentarer