Barfoed må styre sig

 

Følg Leder

OPTRAPNINGEN af krigen i det østlige Ukraine har skabt hektisk mødeaktivitet blandt politikere i Nato-landene.

Herhjemme mødtes medlemmerne af Folketingets udenrigspolitiske nævn i går med et eneste punkt på dagsordenen: Skal Danmark sende våben til Ukraine til bekæmpelse af de russisk orienterede separatister?

SPØRGER MAN den konservative Lars Barfoed, er han nærmest for.

– Hvis de økonomiske sanktioner ikke hjælper, må vi ty til militære. Det er nok den eneste reaktion, Putin forstår, lyder hans melding.

Regeringen siger nej ’i den nuværende situation’. Dels på grund af humanitære konsekvenser, dels af frygt for en russisk modreaktion. Men udenrigsminister Martin Lidegaard holder en kattelem åben med udtalelser om, at ’i den her krise skal man aldrig udelukke noget’.

DANSKERNE HAR efterhånden næsten vænnet sig til, at vi konstant ligger i krig med mindst to nationer ad gangen på grund af vores ’aktivistiske’ udenrigspolitik.

Men da missionerne i Irak og Afghanistan er afsluttede, og da F16-flyene mod Islamisk Stat trods alt kun har en begrænset opgave, ser adskillige krigsliderlige politikere sig om i verden efter nye mål.

DE HAR FUNDET næring i udtalelser fra den nye amerikanske forsvarsminister netop om at sende våben til Ukraine. Og vi plejer jo at følge amerikanerne blindt, når de slår til lyd for militær optrapning.

Den kurs er dødsensfarlig. Det er fuldstændigt naivt at tro, at konflikten vil blive mindre, hvis USA, Danmark og andre Nato-lande begynder at pumpe våben ind i Ukraine. En krudttønde kan ikke bekæmpes med missiler.

Konflikten, der ifølge FN har kostet over 5000 døde, vil uundgåeligt eskalere, for intet tyder på, at Putin bare vil se på. Tværtimod. Og så er der ikke langt til katastrofen: En landkrig med medvirken både fra Nato og Rusland.

DEN ENESTE VEJ ud af konflikten er at fortsætte den nuværende kurs med forhandlinger sammenholdt med økonomiske sanktioner, selv om de tilsyneladende ikke gør indtryk på Putin. Men det gør de på den russiske befolkning.

Barfoed og andre udenrigspolitiske aktivister må styre sig. De tjener ikke fredens sag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time