Bedrag

Udskrevet eller ej – valgkampen er i gang. Ingen politiker bør dog glæde sig for meget til ’demokratiets festdag’, som valgdagen ofte benævnes.

Hvis man spørger vælgerne, er der faktisk ikke noget at fejre. Danskerne har ingen tillid til Folketingets politikere. 

Her vil flere læsere måske fnyse: Som om det er nyt! Men det er netop, hvad det er ifølge en undersøgelse offentliggjort i Jyllands-Posten. 

Blot 29 procent af befolkningen har i dag ’meget stor’ eller ’ret stor’ tillid til politikerne. Det er det laveste tal i næsten tre årtier. Og det er et fald fra hele 70 procent så sent som i 00’erne.

Vi danskere er gået fra have tillid til politikerne til at have mistillid.

Ifølge de eksperter, Jyllands-Posten har spurgt, er hovedårsagerne løftebrud (eksempelvis under Thorning-regeringen), umiskendelig levebrøds-opførsel (eksempelvis af statsminister Lars Løkke, der er blevet afsløret i flere møgsager) og endelig politisk mudderkastning i debatten.

Eller for at citere en passage, hvor avisen har været ude i vælgerhavet og bl.a. mødt mekaniker Thomas O’Reilly: ’For Thomas O’Reilly er der flere grunde til den politiske mistillid. For det første ’lover de i hoved og røv, men der sker ikke en skid’. Hvorefter mekanikeren i artiklen lige præcis beklager politikernes hang til egen vinding, og han fremhæver dertil sit forsøg på at forlade de socialdemokratiske løftebrydere til fordel for Dansk Folkeparti, dog kun for at opdage følgende: ’De har også mistet troværdighed, efter at de har taget af kassen (EU-kassen, red.)’.

Så kan det vel næppe skærebrændes mere ud i stål? Og det burde vel heller ikke komme bag på nogen. Vi lever i et land, hvis nuværende statsminister selvophøjet erklærede, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. Men i fire år har han været lige præcis dette. Dertil kommer et stort folketingsflertals rørende enighed om at give sig selv favorable løn- og pensionsforhold, alt imens det samme flertal finder det nødvendigt at forringe borgernes ditto.

Man kan trække på skuldrene og konstatere, at politikerne ligger, som de har redt. Problemet er, at det er demokratiets dyner og dermed hele Danmarks sengelinned, de har besmudset ved at smide det på jorden. Ingen kan sove rart og roligt på denne måde. Og ikke meget tyder på, at det bliver samlet op og vasket rent i nærmeste fremtid.

Hvor sigende er det ikke, at alle lige nu venter på, at der udskrives valg af en statsminister, som tøver, fordi han formentlig vil miste sit levebrød, alt imens vælgerne erklærer hele forestillingen for et bedrag?

99 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere