Annonce:
Annonce:

Bedre end skidt

Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

EFTER MERE end 30 timers forhandlinger nåede stats- og regeringsledere i EU fredag nat frem til en aftale om nye vilkår for det britiske medlemskab.

En aftale, der på flere måder også har konsekvenser for Danmark, og som er bedre end skidt.

BLANDT ANDET vil Danmark i lighed med Storbritannien få mulighed for at indføre en indeksering af børnepengene, så de indrettes efter omkostningsniveauet i det land, de udbetales til.

Ændringen vil kun langsomt få konsekvenser, og vi taler om et særdeles overskueligt beløb. Den årlige besparelse kan om en del år løbe op i omkring 50 millioner kroner.

Men sagen har stor symbolværdi.

VIGTIGERE set fra Danmark er det, at ikke-eurolande får større indflydelse på beslutninger foretaget af euro-landene, hvis beslutningerne har betydning for landene uden for euro-samarbejdet.

Annonce:

OG AT DER lægges en demokratisk nødbremse ind i systemet, således at hvis 55 procent af de nationale parlamenter er misfornøjede med en ny EU-lov, kan de blokere for den. Et lille fremskridt for demokratiet i EU.

VIGTIGST er det dog, at den britiske premierminister David Cameron med aftalen i hånden kan rejse tilbage til Storbritannien og anbefale et ja til fortsat britisk medlemskab ved folkeafstemningen 23. juni.

’Brexit’ – britisk udtræden af EU – er nemlig slet ikke til gavn for hverken EU eller Danmark. I hvert fald ikke, hvis man er modstander af mere magt til bureaukratiet i Bruxelles.

I TRAKTATERNE er målsætningen ’en stadig snævrere union’. Storbritanniens særaftale giver det mål et skud for boven. Ganske som de fire danske EU-forbehold efter nejet til Maastricht-aftalen. Og senest danskernes nej til at ophæve retsforbeholdet ved folkeafstemningen i december.

I realiteten har folket været ret entydigt, når det er blevet spurgt om, hvad det synes om ’en stadig snævrere union’. I de lande, hvor folket er blevet spurgt, altså.

Annonce:

DE SMUKKE ord om et samlet Europa blev da også afsløret som hule, da det virkelig gjaldt. Da flygtningestrømmen ramte kontinentet sidste år, svigtede EU fatalt, og i løbet af ingen tid handlede det hele alligevel om, at hvert land hyttede sig selv og videresendte problemerne til naboen.

EU KAN vi ikke undvære, men der er behov for at lægge en dæmper på de overnationale drømme, som igen og igen er blevet forkastet af folket. Der er behov for at satse mere på praktisk samarbejde og mindre på yderligere politisk integration.

Bruxelles er på mange måder vokset til en mastodont, der ser det som sin opgave at blande sig i selv den mindste, nationale sag.

Den udvikling kan rulles tilbage, og Storbritannien er en god forbundsfælle i kampen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: