Bedre sent end aldrig

Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Så blev Shuaib Khan udvist. Tirsdag sendte seks ud af syv dommere i Højesteret lederen af banden Loyal To Familia ud af Danmark. Det er en stor glæde.

Ikke alene nægtes en brutal og storkriminel person plads i vort samfund; dommen over ham er også ny retspraksis. Det fremhæver såvel Khans forsvarer som Rigsadvokaten.

En del ymter, at dommen på seks års udvisning ikke matcher Shuaib Khans generelle straffeattest. I så fald lader de det bedste være det godes fjende. Khan har denne gang konkret truet en betjent, hvad han idømmes tre måneders fængsel for. Og bortvisningen skal stå mål med den konkrete forbrydelse.

Man bør snarere hæfte sig ved, at Khan har fået domstolenes højeste instans til at revidere det hidtidige syn på udvisningsdomme. Både Khan selv, ’sigøjnerbossen’ Gimi Levakovic, ’Store A’ med flere er alle kriminelle, som hidtil er sluppet for udvisning ved danske domstole. Oftest med henvisning til Menneskerettighedskonventionen.

Danske domstole har – i angst for at blive underkendt af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg – taget for meget hensyn til forbrydernes rettigheder og for lidt til ofrenes. Det danske Institut for Menneskerettigheder gennemgik så sent som sidste år 400 domme fra Menneskerettighedsdomstolen samt Højesteret og Østre og Vestre Landsret, og konklusionen var klar:

Danske domstole har udvist mindre, end Menneskerettighedskonventionen tillader. Hvilket må være en overraskelse for de fleste. Vi danskere har altid fået det modsatte at vide. Nemlig at internationale regler om tilknytning forhindrer udvisningsdomme.

Den 32-årige leder af Loyal To Familia er pakistansk statsborger og har været i dansk fængsel det meste af sit voksenliv. Han har et pakistansk identitetskort med ’permanent adresse’ i Pakistan. Men Khan er født og opvokset i Danmark. Hvilket indtil i tirsdags beskyttede ham.

Man kan begræde, at den nye retspraksis ikke var indført, da Shuaib Khan i 2008 fik en dom på otte år for dødsvold. I så fald var han formentlig i dag blevet udvist for bestandigt. Hvilket kunne have været begyndelsen på enden til den vold, der ligeledes tirsdag slog bande-afhopperen Nedim Yasar ihjel.

Men udvisningsdommen over Shuaib Khan kommer dermed bedre sent end aldrig. Den vil således medføre flere udvisninger. Den er et håb om nye, bedre og mere retfærdige tider.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind