Begræns DR

90-års fødselsdag: DR fylder 90 i næste uge, og det er en ældre dame i ganske god form.
Hun blev født som Statsradiofonien, hvilket klart og tydeligt tilkendegav, at det var statens medie, og selv om hun nu bruger et mere moderne navn, så er DR stadig låst fast i fortidens snærende politiske lænker.

Politikerne har ganske enkelt aldrig kunnet holde nallerne væk, men har i samfulde 90 år forsøgt at kontrollere DR ned i mindste detalje.
Ingen sag er nogen sinde for lille, og selvmodsigelserne har altid stået i kø: Så var DR en flok røde lejesvende, samtidig med at de borgerlige fik for meget taletid. Så var DR for populistiske, alt imens det var et problem, at TV2 var mere ’folkelige’.

Der er ingen grund til at have ondt af DR’s chefer og medarbejdere.
Når man hvert år får kørt mere end en milliard skattekroner ind på paller, må man leve med, at de, der bidrager, har en holdning til, hvad pengene bruges til.

Misforståelsen er, at politikerne tror, DR er deres. DR er danskernes, og jeg synes sådan set, at institutionen forvalter sin historiske skæbne med omtanke. Men som alle andre steder er der også plads til forbedringer.

DR har ganske enkelt de senere år udviklet en uklædelig trang til at ville sætte sig på alt, stærkt opmuntrede af en flok politikere, der ikke forstår, hvad de sætter på spil.

Den folkelige opbakning bag DR består ikke i, at DR leverer endnu mere af det, man kan få alle steder. Et eksempel er nyhedsområdet. Vi bliver overfodret med nyheder – ikke mindst på net og mobil. Hvorfor synes DR, det er afgørende at bruge millioner af licenskroner på at tage kampen op mod de aviser, som de alligevel bruger det meste af nyhedsfladen på at skrive af efter?

Vi betaler vores licens (med glæde), for at DR kan give os et dansk kvalitetsalternativ til f.eks. Disneys flodbølge af ligegyldig amerikansk dåseunderholdning til børn og unge.
DR er også førende i hele verden på at producere dramaserier, hvilket vi både kan være stolte af, og som giver os noget at samles om i familierne.

DR har heldigvis ikke råd til alt, og det er godt, for havde de det, ville politikerne i endnu højere grad kunne styre medieudviklingen i Danmark, hvilket på ingen måde ville være til gavn for andre end politikernes selv.

Herfra skal lyde et tillykke til DR, men ikke et ønske om ’same procedure’ som sidste år, for nu at citere Miss Sophie i den legendariske 90-års fødselsdag på DR hver nytårsaften.

Vi har brug for uafhængige vagthunde, og de dør, før DR bliver 100, hvis DR får lov til at brede sig ud overalt.

143 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere