Begræns EU

Koreografi: Så skal vi til det igen! I de næste uger vil vi høre, hvor vanskeligt det bliver for Danmark at få lov til at fortsætte med at være med i EU’s politisamarbejde. Vi fik prologen, da EU’s præsident, Donald Tusk, besøgte Lars Løkke Rasmussen i starten af ugen.

Tusk sagde med alvorsfuld stemme, at ’det bliver ikke let, måske umuligt’ at få en dansk parallelaftale om bl.a. Europol efter vores nej ved folkeafstemningen 3. december. Løkke tilføjede kækt, at i hans målestok er ’måske umuligt’ det samme som ’måske muligt’. En skønt koreograferet spin-seance. Her må jeg give Kristian Thulesen-Dahl helt ret.

Løkke og Tusk vil gerne have os til at føle os som nogle uvorne unger, hvor far Løkke, måske og kun måske, som den verdensmand, han er, kan få EU overbevist om at tage os til nåde igen.

Intet kunne være mere forkert. EU har mere brug for os end omvendt. EU er i en historisk krise. Det er ikke kun os, der stemmer nej til nye bureaukratiske samarbejdsmodeller. 23. juni stemmer briterne, om de overhovedet vil være med i EU. Tænk nu, hvis vi fik samme idé? Samtidig har EU vist en total handlingslammelse, der hvor fællesskabet i den grad skulle stå sin prøve, nemlig på flygtningeområdet.

Og hvis man nu bruger en lille smule logik omkring Europol-politisamarbejdet, så står det lysende klart, at Tusk og Løkkes mediestunt kun er et stunt. Selvfølgelig vil andre EU-landes politi ikke bare stoppe ved grænsen til Danmark. Skulle en tysk politimand f.eks. fornærmet vende ryggen til og sige: Danmark, de er ikke med i Europol, så narkogangstere, trafficking bagmænd og tyvebander kan vi ikke forsøge at stoppe, hvis de opererer fra Danmark?

EU’s afgørende problem er, at EU i langt højere grad er blevet bureaukraternes projekt end befolkningernes. Bureaukraterne synes, det er en supergod idé, at vi afgiver mere og mere magt til EU, men det synes utroligt mange borgere i EU ikke.

Hver gang, vi har afholdt EU-afstemninger i Danmark, er det for at give EU mere magt. Nu er tiden kommet til at stemme om at give EU mindre magt. Det er det, briterne skal 23. juni, og det vil også være en god idé i Danmark.

Jeg argumenterer på ingen måde for at isolere Danmark. Vi kan ikke melde os ud af verden, som Dansk Folkeparti ønsker. Men EU er ganske enkelt blevet for stort, for omfattende og for altopslugende. Nu bør vi tale om, hvad det fornuftige samarbejde omfatter.

215 kommentarer
Vis kommentarer