Bengnaverne

KOMMUNALVALGET i næste uge er alletiders anledning til at kaste lys over en række af de særheder, som findes i systemet. Især når det handler om brug af skatteborgernes penge.

TIDLIGERE fik vi set nærmere på Københavns Kommune, hvor borgmestre og medlemmer af borgerrepræsentationen flittigt og uden at betale brugte rådhussalen til deres bryllupper. Det var en praksis, partierne på rådhuset, med overborgmester Frank Jensens velsignelse, var nået frem til i enighed. Men de havde glemt at spørge vælgerne, og nu er der så her i god tid inden valget rettet op på den sag.

STADIG I god tid vil Ekstra Bladet pege på et andet område, hvor al sund fornuft siger, at her er der gode penge at spare. Vi taler om de fem borgmestre, spredt ud over landet, som ud over deres borgmesterløn indkasserer 215.348 skattekroner om året for at sidde for bordenden ved ganske få møder uden bestyrelsesansvar.

DE FEM borgmestre leder de såkaldte kommunekontaktråd, der er etableret som regionale led i Kommunernes Landsforenings organisation. Ifølge KL’s hjemmeside holder kontaktrådene op til fem møder om året a op til to-tre timers varighed. Det giver 43.070 kroner pr. møde til borgmestrene. Det er langt mere, end de fleste danskere har i månedsløn, og når man nærstuderer aktiviteterne i kontaktrådene, herunder det forberedende arbejde, så harmonerer aflønningen ikke med indsatsen. Som i så meget andet politik er det embedsmændene, der laver det det meste af arbejdet.

KONTAKTRÅDENE bør være en naturlig del af en borgmesters arbejde, og ikke noget han eller hun skal aflønnes for særskilt. Men det er en gammel traver i kommunalpolitik, at borgmestre i visse kommuner har travlt med at rage ben til sig. Således er en stribe borgmestre på grund af bengnaveri bedre lønnet end statsminister Lars Løkke, der tjener i omegnen af 1,5 millioner kroner.

VEDERLAGSKOMMISSIONEN foreslog sidste år, at borgmestres grundløn skulle sættes op, mod at man til gengæld modregnede indtægterne fra deres ekstraløn. Første del blev vedtaget. Deres løn blev øget med 31,4 procent. Det er o.k. Vi er ikke smålige. Men den anden del er ikke blevet indført. Der bliver stadig gnavet ben i stor stil uden modregning.

FLERE PARTIER, herunder Enhedslisten og Dansk Folkeparti, har ønsket at skære det ekstra fedt væk, men S og V, som sidder på langt de fleste kommunale ben vånder sig. De kan dog nå at blive klogere. Der er stadig en lille uge til valget.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen