Blåt snobberi

ÅRETS mest ligegyldige bog udkom i går: Kraks Blå Bog. Til gengæld vejer de 1641 sider 2,2 kilo og koster ca. 2500 kr. hos boghandleren.

NÅR den murstenstykke ligegyldighed alligevel omtales her, er forklaringen denne:
Gads Forlag, der står bag udgivelsen, udfolder år efter år store anstrengelser for at give indtryk af, at Blå Bog er uundværlig, hvis man vide, hvem der præger det danske samfund.

I FORORDET står: ’Begrundelsen for optagelse sker med udgangspunkt i, at personerne udøver en betydningsfuld, markant og positiv indflydelse inden for deres felt og i det danske samfund generelt.'

LIGELEDES hedder det, at målet i mere end 100 år har været at 'medtage betydningsfulde kvinder og mænd, hvis levnedsforløb kan tænkes at have interesse for en større kreds.'

JAVELSÅJA. Det er altså ud fra disse kriterier, at eksempelvis en journalist fra TV Avisen med højt, sirligt friseret frisure er blevet optaget i år. Eller en quiz-vært, hvis ’claim to fame’ er at bruge sit barn i program-reklamer.

BLÅ BOG afviser blot antydningen af snobberi ved udvælgelsen. Det kan man selvfølgelig vælge at tro på.

MEN SÅ kan det undre, at en Bryggen-dronning som Linse Kessler eller en twerk-queen som Louise Kjølsen ikke er med. For målt ud fra interessen på de sociale medier er de i højeste grad 'betydningsfulde' og har et interessant 'levnedsforløb'.

BLÅ BOG fortæller ligeledes, at de udvalgte er 'optaget for livstid’. Sådan har det ikke altid været.

F.EKS. blev Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, og den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen, slettet efter deres respektive domme. Så var de pludselig ikke længere 'betydningsfulde’.

KRAKS Blå Bog er et levn fra fortiden – en ubrugelig udgivelse, hvis leksikale oplysninger i øvrigt i vid udstrækning findes på nettet.

NOK SÅ meget spin om bogens samfundsmæssige betydning kan ikke fjerne hørmen af snobberi og leflen for dem, som Gads Forlag tror er de rige, de kendte og de betydningsfulde. Hvem ellers ville vurdere, at en kongelig våbenmaler fra Ordenskapitlet skal omtales? Hva’ba’?

BONUS-INFO: Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, er også med i Blå Bog.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers