MYNDIGHEDERNE BURDE arbejde for os borgere. Her kommer et eksempel på, at det nogle gange ikke er tilfældet.
I sommer opsatte færdselspolitiet en fartkontrol på Holbækmotorvejen, mens der var Roskilde Festival i nærheden. Betjentene havde nedsat fartgrænsen til 80 kilometer i timen på grund af de mange festivalgæster, og fotovognen knipsede automatisk alle, der kørte for stærkt.
Kameraet kom på overarbejde. 5.000 bilister gik i fotofælden på en enkelt uge og fik efterfølgende en bøde tilsendt. Politiet var selv overrasket over det høje antal bøder.
EN FARTBØDE er på minimum 1.200 kroner og kan ende på mere end 15.000 kroner. Dermed har politiet på en uge kradset mere end 6 millioner kroner ind på den lille motorvejsstrækning. Muligvis er det samlede beløb meget større, og langt de fleste bilister har med al sandsynlighed betalt uden at lave ballade.
EN ENKELT bilist nægtede at betale bøden. Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan Christian Elgaard gik i retten, fordi han mente, at der ikke var skiltet ordentligt på strækningen. Han fremlagde videodokumentation for sin påstand om, at der både stod skilte med 80 km/t. og 110 km/t. på strækningen, hvor der blev udskrevet 5.000 bøder.
Og han fik ret. Byretten annullerede fartbøden.
DERMED ER DET jo nærliggende at mene, at alle de andre bilister også skal have annulleret deres fartbøder. For skiltningen må jo have været den samme for alle. Men politiet nægter at trække bøderne tilbage.
EKSTRA BLADET opfordrer til, at politiet straks iværksætter en undersøgelse af, om de 5.000 bilister skal have deres penge tilbage – sammen med en undskyldning. Selv om politiet ifølge loven ikke er forpligtet til at undersøge sagen, bør de gøre det alligevel.
Alt for ofte forsøger offentlige instanser at dække over deres fejl. Man ser det ikke kun hos politiet. De offentlige myndigheder arbejder for os borgere, og de bør af alle kræfter forsøge at gøre det godt igen, når de jokker i citronmånen. Det er tilgiveligt at lave fejl, men utilgiveligt at dække over dem.
EKSTRA BLADET har desværre ikke ubetinget tillid til myndighedernes gode hensigter. Derfor kan man skrive til Ekstra Bladets nyhedsjæger Lasse Egeris, hvis man har tip om denne eller andre lignende sager. Han kan kontaktes på mailadressen lasse.egeris@eb.dk.