Borgens snyltere

INDPAKNINGEN af de folkevalgte på Christiansborg er massiv og fylder langt mere end selve indholdet. Især de ledende politikere lever i deres helt egen lydtætte kokon af rådgivere, spindoktorer, taleskrivere og personlige assistenter, der gror lystigt ud over politikeren som sugemaller på en bundgarnspæl.

EKSTRA BLADETS gennemgang i dag af Borgens hemmelige hær viser, at det ikke kun er EU, der efterhånden er vokset til et monster – Folketinget kan også noget med at beskæftige en skyggehær af mennesker til fede lønninger. Deres arbejds-områder er svære at gennemskue. Men én ting er helt sikkert – rådgiverne er naturligvis ikke så åndssvage, at de hjælper politikerne med at få skåret systemet ned til en rimelig størrelse, selv om det store, klistrede edderkoppespind ofte kritiseres uden for Borgen.

EFTERHÅNDEN er spinhæren i flere partier ikke bare et filter over for pressen og offentligheden, men også mellem partiernes ledelse og de menige folketingsmedlemmer. Politik-udvikling er blevet en lukket fest. Tidligere kunne det slå gnister, når en spindoktor ville bestemme for meget. Nu ser det ud til, at de ikke-valgte politikere bare skal ’brumme lidt’, som DF’s pressechef udtrykker det. Så retter man ind.

METTE Frederiksen er et typisk eksempel med sin talstærke spin-bunker i hjertet af Christiansborg, hvorfra hun varmer op til at overtage Statsministeriet. Hendes højre hånd kommer fra en stor stilling i Microsoft, og det kan mærkes. Efter hun er blevet partileder, er det hele så professionelt serveret og afmålt, at Frederiksen selv er blevet farveløs og mekanisk. Hun er nok toppen af kransekagen – men klos op ad hende troner Mr. Microsoft, Martin Rossen, personlig ven med Henrik Sass Larsen. Makkerparret har også fået deres folk ind på alle centrale poster i partiets organisation. Ja, de bestemmer sågar, hvem de menige folketingsmedlemmer kan hyre som assistenter. Det skal ’koordineres’. Ja tak ...

SAMME melodi spilles mere eller mindre kynisk i alle partier. Troen på, at der skal ’professionelle’ til i stedet for dem, folk har stemt på, gennemsyrer alt.

118 kommentarer
Vis kommentarer