Branden der ikke vil dø

FLEMMING THUE JENSEN, tidligere skibsinspektør i Søfartsstyrelsen, stod i går frem på et pressemøde og fortalte, at han ved, hvem der er gerningsmændene bag mordbranden på færgen Scandinavian Star, som brød i brand på vej fra Oslo til Frederikshavn i april 1990.

En katastrofe, der kostede 159 mennesker livet, men som indtil nu er uopklaret.

Nordeuropas største massemord siden Anden Verdenskrig.

I 26 ÅR har de pårørende levet i uvished om, hvordan det kunne gå til, at deres kære så brutalt og meningsløst blev revet bort fra dem.

I 26 år har de oplevet, at myndighederne og et politisk flertal har udvist en forbløffende ligegyldighed over for deres sorg.

SOM SKIBSINSPEKTØR kom Flemming Thue Jensen som en af de første til Scandinavian Star efter katastrofen. Han er en af de mennesker, der har mest indsigt i, hvad der egentlig skete den fatale april-nat på Skagerrak.

Alligevel fortæller han, at han ikke er blevet afhørt af norsk politi, der skulle opklare årsagerne til branden.

HELT UFORSTÅELIGT er det. Hvis norsk politi havde et oprigtigt ønske om at opklare branden, ville Flemming Thue Jensen naturligt stå blandt de øverste på listen over mennesker, der skulle afhøres.

Ifølge den tidligere skibsinspektør henvendte han sig to gange til forskellige norske politifolk med oplysninger om sine observationer, men dem var norsk politi ikke interesseret i at høre.

I stedet udpegede norsk politi en dansk lastbilchauffør som den skyldige, skønt de tekniske beviser tilsyneladende udelukker, at han kan være gerningsmanden.

FLEMMING THUE JENSEN har ikke tillid til det norske politi, som han ikke vil afhøres af.

Efter katastrofen fik norsk politi til opgave at opklare, hvad der skete om bord færgen op til og under branden, mens dansk politi skulle afklare ejerforhold.

Men dette er ikke tiden til at hænge sig i formaliteter. Justitsminister Søren Pind kan ikke nøjes med at vaske sine hænder og henvise til nordmændene. Dansk politi bør hurtigst muligt afhøre Flemming Thue Jensen, der siger, at han kan udpege gerningsmændene.

159 mordofre og deres pårørende har krav på, at denne modbydelige forbrydelse endelig kan blive opklaret og de ansvarlige straffet.