I GÅR GIK der 'chokbølger gennem erhvervslivet'.Det stop på politiken.dk, og på berlingske.dk kunne man læse: 'Det her er fuldstændig uhørt' - enorm dansk udbygning af havvind sættes på pause.'
Sagen er, at Energistyrelsen har sat de såkaldte 'åben dør-projekter', hvor byggegiganter af havvindmølleparker som Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners har haft fri adgang til at bygge, i bero.
Årsagen er, ifølge styrelsen, at ordningen kan være i strid med EU-retten.
EN ANDEN årsag kunne såmænd være, at det ikke virker specielt begavet på blind vis at satse alt på havvind. Enhver, der har kastet deres investeringer efter vind - og det er mange - taler nu om en 'ren katastrofe for den grønne omstilling'.
Det kunne også være rettidig omhu.
FORLEDEN langede Lars Rebien, formand for Novo Holding, ud efter danske politikere, der set fra hans stol har stirret sig blinde på havvindmøller og energiøer. Og han fandt det ikke begavet, at man havde afskrevet atomkraft, som flere andre EU-partnere læner sig mere og mere op ad i jagten på CO2-neutral energi.
Kort efter svarede den grønne energigigant Ørsteds topboss, Mads Nipper, tilmed på Finans.dk, at ja, atomkraft bør levere en væsentlig del af strømforsyningen i Danmark.
SOCIALDEMOKRATIET har ellers altid været lodret imod atomkraft. Dan Jørgensen - der nu er afsat som klima-, energi- og forsyningsminister i den nye regering - har i årevis sagt, at atomkraft aldrig skal spille en rolle her i landet.
ØRSTED HAR ironisk nok netop afleveret et årsregnskab, hvor man så resultatet af en overvurdering af, hvor meget det blæser og dermed, hvor meget energi der er til rådighed fra vindmøller. Den store indtjening i 2022 fandt sted på fossile brændsler.
MÅSKE ER DET netop ikke 'chokerende' eller 'fuldstændig uhørt' at sætte 'enorm dansk udbygning af havvind på pause'.
MÅSKE ER DET tværtimod en god lejlighed til at tænke sig om. Helt uafhængigt af diverse vind-entreprenører, der i ti år har profiteret på 'åben dør-projekter', men stadig ikke er i stand til at levere tilstrækkelig med forsyningssikker energi.
I SVERIGE har den nyvalgte regering ændret den energipolitiske målsætning fra '100 procent vedvarende' til '100 procent fossilfrit'. Og reserveret 270 milliarder kroner til ny atomkraft.
KUNNE MAN ligefrem forestille sig, at 'chokbølgen' er sendt gennem dansk erhvervsliv med en uigennemskuelig EU-henvisning med vilje?
UNDER ALLE omstændigheder er energisektoren ikke til af hensyn til erhvervslivets investeringer. Den er til for os alle. Ligesom grøn omstilling er det. Havvindmølle-investorer i chok samt en pause lyder tiltrængt.