Christianias comeback

SÅ VAR folk da vist ved at trille ned af stolene i går:

Fristaden Christiania ... hånd i hånd med politiet! Parterne roser og takker hinanden.

PLUDSELIG ser vi et samarbejde som i andre plagede bydele, hvor beboerne og politiet i fællesskab får stoppet lang tids ubærlig kriminalitet, og hvor ingen af parterne har kunnet magte det alene.

NU sket det så også stille og roligt på Christiania. Det er da til at blive glad i låget af – helt uden brug af Fristadens ellers mest handlede vare.

ALLEREDE kort efter skyderiet 31. juli, hvor en pusher skød to betjente (den ene er stadig i kritisk tilstand) og en civil, fornemmede de fleste, at nu stod man ved en skillevej. Christianitterne startede med selv at rydde Pusher Street.

NÆSTE skridt kom i går. Politiet havde tre krav til fristaden, og de har sagt ja til dem alle. Videoovervågning, fri adgang for politiet og lys og lygtepæle. Det ender såmænd med at ligne resten af det efterhånden slikkede Christianshavn uden for portene.

POLITISK har man sådan set været forbløffende afdæmpet siden skyderiet. Rutinemæssigt har de borgerlige partier ellers skreget på bulldozere og visirklædte politi-invasioner ved enhver given lejlighed.

NÅR man tænker på, hvad der er ofret fuldstændig forgæves af politi-kræfter og penge gennem årene på at tonse rundt, strittende af tåregas og knipler, mens brostenene regnede ned, er dette som at vågne op af et mareridt. Politiet mener, de har bygget op til samarbejdet blandt andet ved strategien med operation Nordlys, hvor de gennem to år fik knaldet stribevis af pushere og leverandører. 220 års fængsel i alt til 83 personer.

OG JO, der  bliver fortsat pushet hash. Men på et helt andet niveau.

HASH-SALGET skal ligne det, der foregår i resten af byen, lyder en af ambitionerne. Det siger så også noget om, at det politiske dilemma kværner videre om, hvorvidt man skal legalisere hash eller ej. Rydningen af Pusher Street har taget toppen af irritationen ved at se rockermiljøet skovle millioner ind på salget. Men folk ryger jo videre, hvad enten Christiania kan holde salget nede lokalt eller ej.

66 kommentarer
Vis kommentarer